• ΡΟΗ

  1 Ιουλ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 1 Ιουλ 2018 - 1:25 μ.μ.

  Ελέγχους σε νέα “λίστα” ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

  Νέα λίστα φορολογούμενων που μπαίνουν άμεσα στην ελεγκτική προτεραιότητα του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει συντάξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

  Πρόκειται για περίπου 600 φορολογούμενους που είναι μέτοχοι επιχειρήσεων οι οποίες εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών προληπτικών ελέγχων να έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να ανήκουν στους φορολογούμενους της λίστας και εντοπίσθηκαν να έχουν παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία με παραβάσεις όπως η μη έκδοση αποδείξεων, η μη απόδοση ΦΠΑ και η χρήση παραποιημένου λογισμικού για τη διαγραφή αποδείξεων που είχαν εκδοθεί, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στον κλάδο της εστίασης, των νυχτερινών κέντρων, του τουρισμού, της πώλησης καυσίμων και αλλού.
  Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων στο επίπεδο της επιχείρησης, η ΑΑΔΕ προχώρησε στη σύνταξη λίστας με τα φυσικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση, δηλαδή κατά κύριο λόγο τους μετόχους και τους διαχειριστές των επιχειρήσεων που εντοπίσθηκαν να φοροδιαφεύγουν. Το επόμενο βήμα ήταν να σταλούν τα στοιχεία των φυσικών προσώπων στο Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προκειμένου τρέξει μια ειδική διασταύρωση σύγκρισης των καταθέσεων και των εισοδημάτων τους. Χρησιμοποιώντας το ειδικό λογισμικό που διαθέτουν πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες για να συγκρίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα, προχώρησαν στις σχετικές διασταυρώσεις.
  Συγκεκριμένα, το λογισμικό έτρεξε για την τριετία 2012-2014 συγκρίνοντας την καθαρή εισροή ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχόμενων με τα ποσά που είχαν δηλώσει ως εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις οι φορολογούμενοι. Τα ευρήματα, όπως αναφέρθηκε, ήταν υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος. Σε περισσότερους από 600 ελεγχόμενους διαπιστώθηκε απόκλιση καθαρών εισροών στους καταθετικούς λογαριασμούς και δηλωθέντων εισοδημάτων τουλάχιστον 400.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η απόκλιση ήταν εκατομμυρίων.
  Αν και η απόκλιση αυτή δεν σημαίνει αυτόματα και φοροδιαφυγή, αποτελεί ωστόσο, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της φορολογικής διοίκησης, μια πολύ ισχυρή βάση για να ξεκινήσει ουσιαστικός φορολογικός έλεγχος για “αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας” από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Για τους ελέγχους που έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει θα χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου το εισόδημα των φορολογούμενων υπολογίζεται με βάση έμμεσα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της ή συγκεντρώνει η ελεγκτική υπηρεσία από οποιαδήποτε
  newsone.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Ελέγχους σε νέα “λίστα” ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top