8 Ιουν 2018
- Δημοσιεύτηκε - 8 Ιουν 2018 - 12:35 μ.μ.

Μπλόκαρε ο ESM την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα

To Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο αποφάσισε να αναβάλει την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, που ήταν συνδεδεμένη με την προηγούμενη, τρίτη αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ελλείψει επαρκών στοιχείων από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με την πορεία αποπληρωμής υποχρεώσεων στο εσωτερικό.

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ανέβαλε την απόφασή του σχετικά με την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου, δεδομένου ότι η εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση πως ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων στο εσωτερικό εκτελούνται πλήρως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκε πρόοδος όσον αφορά την περαιτέρω μείωση καθυστερούμενων οφειλών» και η πρόοδος στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που επίσης αποτελούσε προϋπόθεση για την αποδέσμευση θεωρείται ικανοποιητική.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να συνέλθη εκ νέου για αυτό το θέμα με τηλεδιάσκεψη την επομένη εβδομάδα», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Το πόσο παραμένει διαθέσιμο έως την 15η Ιουνίου.

Σε πορεία « βελούδινης εξόδου» προσανατολίζεται πλέον το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι δηλώνει επίσημα πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα μέχρι και το παρά πέντε του Eurogroup στις 21 του μήνα.

Χθες στη συνεδρίαση του Washington Group στο Παρίσι κυρίως Βερολίνο και ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπήθηκε και από τον κ. Πολ Τόμσεν αλλά και από τον επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν συνέχισαν να συμφωνούν ότι διαφωνούν.

Η Γερμανία επέμεινε στις θέσεις της για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που βρήκε εντελώς αντίθετους τους εκπροσώπους του Ταμείου με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ξανά λευκός καπνός.

Στην τακτική ενημέρωσή του όπως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επέμεινε ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να συζητά με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος αν και ο χρόνος είναι λίγος.

Ωστόσο άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην μετέχει ως επίσημος χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ως τεχνικός σύμβουλος: «ακόμη και στην περίπτωση που δεν συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε στενά με την Ελλάδα μέσω μίας μεταμνημονιακής εποπτείας και την παροχή συμβουλών. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι και μετά τη λήξη του προγράμματος», τόνισε.

με πληροφορίες από την real, etypos


loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μπλόκαρε ο ESM την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top