• ΡΟΗ

  26 Ιουν 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 26 Ιουν 2018 - 8:00 π.μ.

  Η έξοδος στις διεθνείς αγορές το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης - Επαφές στο Λονδίνο

  Στο City του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στελέχη του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) προκειμένου να διερευνήσουν τις διαθέσεις των διεθνών αγορών χρήματος (επενδυτικές τράπεζες και funds) μετά τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά και για να προειλειάνουν το έδαφος για τις μελλοντικές εκδόσεις νέων ομολόγων από τη χώρα μας.

  Τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ υποστηρίζουν στις συζητήσεις τους με τα ανώτατα στελέχη των ξένων τραπεζών ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους από το Eurogroup επέφερε στη διάρθρωσή του τρία, τουλάχιστον, σημαντικά «πλεονεκτήματα» τα οποία το καθιστούν βιώσιμο αλλά και μοναδικό έναντι του χρέους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

  Πρώτο πλεονέκτημα το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος μέχρι το 2032 θα έχει τις χαμηλότερες τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυτές δεν θα ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

  Κατά δεύτερον, το 80% του συνολικού χρέους είναι διασφαλισμένο σε επιτοκιακή βάση, λόγω ESM,την ώρα που θεωρείται πολύ πιθανή αύξηση, τα ερχόμενα χρόνια, των επιτοκίων στην Ευρώπη.

  Και τέλος τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι το μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο μαζί με την τελευταία δόση του ESM, τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (φορέων της Γενικής Κυβέρνησης) και τις νέες εκδόσεις ομολόγων, ενδεχομένως να φτάσει τα 30-40 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι τις τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις της χώρας έως το 2022.
  Η ρύθμιση του χρέους προκάλεσε από την άλλη τη θετική αντίδραση των αγορών, καθώς υποχώρησαν, σε μικρό όμως ποσοστό, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο όλα θα κριθούν από δύο σημαντικότατους παράγοντες που επηρεάζουν κομβικά την στάση των αγορών και την πτώση των επιτοκίων στα ομόλογα.

  Από τη μιά με την αναμενόμενη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα εκδοθεί από το ΔΝΤ τον Ιούλιο (η Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε ότι θα είναι θετική για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του χρέους διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα δηλαδή από το 2033 και μετά).

  Από την άλλη οι διεθνείς αγορές χρήματος θα λάβουν σοβαρά υπόψιν και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην οποία θα προχωρήσουν εντός του καλοκαιριού οι οίκοι αξιολόγησης. Την αρχή έκανε χθες ο διεθνής οίκος Standard & Poors αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας κατά μια βαθμίδα από "Β" σε "Β+".

  Ομως αυτό που απαιτείται είναι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (πράγμα εξαιρετικά απίθανο) να ανέβει τουλάχιστον 5 κλίμακες στη διαβάθμιση ώστε από την χαμηλή κατηγορία που βρίσκεται σήμερα να φτάσει στην κορυφή με διαβάθμιση μια από τις δύο πρώτες κλίμακες που χαρακτηρίζονται ως επενδύσιμες για τους αγοραστές ομολόγων.
  newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Η έξοδος στις διεθνείς αγορές το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης - Επαφές στο Λονδίνο Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top