21 Μαΐ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 21 Μαΐ 2018 - 4:14 μ.μ.

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο ηγέτης του ISIS ζει και σχεδιάζει την αναβίωση του «χαλιφάτου»

Μπορεί να κυκλοφορούν εδώ και καιρό φήμες ότι ο ηγέτης του «Ισλαμικού Κράτους» είναι νεκρός, αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι όχι μόνο ζει, αλλά και σχεδιάζει την αναβίωση του «χαλιφάτου».

Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι προσπαθεί να καταστρώσει μια νέα στρατηγική καθώς η τρομοκρατική του οργάνωση φυλλορροεί και ξεμένει από μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία με τη δραματική συρρίκνωση των εδαφών που κάποτε ήλεγχε.

Σύμφωνα με την Washington Post μια από τις στρατηγικές αυτές συνίσταται στην ανοικοδόμηση των ιδεολογικών θεμελίων του «χαλιφάτου» με την ανάπτυξη ενός προγράμματος κατήχησης (βλ. πλύσης εγκεφάλου ) μικρών μαθητών.

Αξιωματούχος του ISIS, γνωστός ως Αμπού Ζαϊντ αλ Ιράκι, που συνελήφθη σε κοινή τουρκο-ιρακινή επιχείρηση, είπε ότι στα μέσα του περασμένου χρόνου ο αλ Μπαγκντάντι συγκέντρωσε τους κορυφαίους συνεργάτες του κοντά στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, αφού η «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους» Ράκα είχε πέσει στα χέρια των πολιορκητών.

«Ήταν παρόντες αρκετά ηγετικά στελέχη καθώς και η επιτροπή προγράμματος σπουδών, της οποίας προήδρευα», είπε ο αλ Ιράκι σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, που πρόβαλε η ιρακινή τηλεόραση.

Είναι μια από τις ελάχιστες αναφερθείσες δημόσιες εμφανίσεις του Μπαγκντάντι, που έχει καταφέρει να παραμείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ιούλιο του 2014, όταν ανακήρυξε από άμβωνος τεμένους στη Μοσούλη την ίδρυση του «χαλιφάτου».

Η απουσία του από το προσκήνιο τροφοδότησε κατά καιρούς σενάρια ότι έχει σκοτωθεί. Αλλά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βάσει πληροφοριών που απέσπασαν από ανακρίσεις αιχμαλώτων, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και επιστολές στελεχών του «Ισλαμικού Κράτους», που έπεσαν στα χέρια τους, είναι πεπεισμένες ότι ο αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός.

«Θεωρούμε ότι εξακολουθεί να συντονίζει, να βοηθά στη διακυβέρνηση της οργάνωσης», είπε αξιωματούχος στη Washington Post. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκεται ακόμη στη Συρία, σ’ ένα από τα εναπομείναντα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος».

Ορισμένοι λένε ότι η απουσία του αποσκοπεί στο να δοθεί έμφαση όχι στα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά στη διάδοση της αρρωστημένης της ιδεολογίας. Ωστόσο, μέλη και οπαδοί του ISIS διαμαρτύρονται ότι ο αλ Μπαγκντάντι έχει εγκαταλείψει τα πεδία των μαχών ανίκανος να συγκρατήσει τις δυνάμεις του «χαλιφάτου».

Στέλεχος, κατά δήλωσή του, του «Ισλαμικού Κράτους» που επικοινώνησε μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας μηνυμάτων με την αμερικανική εφημερίδα, είπε ότι ο αλ Μπαγκντάντι δίνει έμφαση στην «κατήχηση» παιδιών και νεοσύλλεκτων: «Η ηγεσία είναι πεπεισμένη ότι κι αν εξαφανίστηκε το χαλιφάτο, όσο θα μπορούν μέσω της εκπαίδευσης να επηρεάζουν την επόμενη γενιά, η ιδέα του χαλιφάτου θα παραμείνει ζωντανή».

Ο πρώην διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν, επεσήμανε ότι με τον τρόπο αυτό ο Αλ Μπαγκάντι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για το μέλλον, την οριστική και αναπόφευκτη, όπως όλα δείχνουν, ήττα του «Ισλαμικού Κράτους».

«Γνώριζαν ότι θα συμβεί αυτό, δεν είναι ότι πίστευαν ότι θα κρατήσουν για πάντα τη Μοσούλη και τη Ράκκα», τόνισε. «Αλλά το εγχείρημά τους δεν πρόκειται να σταματήσει, επειδή το Ισλαμικό Κράτος γνωρίζει την ήττα στα πεδία των μαχών»...loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο ηγέτης του ISIS ζει και σχεδιάζει την αναβίωση του «χαλιφάτου» Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top