• ΡΟΗ

  8 Μαΐ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 8 Μαΐ 2018 - 6:27 μ.μ.

  Χανιά: Ένα εντυπωσιακό καταμαράν κλέβει τις εντυπώσεις στο παλιό λιμάνι της πόλης

  Το “Energy Observer” έχει μαγνητίσει όλους όσοι επισκέπτονται το παλιό λιμάνι των Χανίων, γιατί είναι το μοναδικό στο είδος του.
  Πρόκειται για ένα μοναδικό σκάφος αναψυχής με σημαία Γαλλίας, το πλήρωμα του οποίου επέλεξε το ενετικό λιμάνι των Χανίων ως έναν από τους σταθμούς του πειραματικού του ταξιδιού, που ξεκίνησε το 2017 και θα διαρκέσει έξι χρόνια.
  Και είναι μοναδικό, γιατί είναι το πρώτο σκάφος υδρογόνου στον κόσμο.
  Το «Energy Obserber» (Ενεργειακός Παρατηρητής) ήταν ένα πρώην ιστιοφόρο που κατασκευάστηκε στον Καναδά το 1983 και στην συνέχεια αγοράστηκε από Γάλλους οι οποίοι, ουσιαστικά, το ανακατασκεύασαν με την συνεργασία δεκάδων μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α. και με στόχο να αποδειχθεί πως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν για την ναυτιλία δίνοντας κίνηση στα σκάφη με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος ή σωματιδίων.
  Το καταμαράν κινείται από την ενέργεια που δίνουν μπαταρίες υδρογόνου, οι οποίες τροφοδοτούνται διαρκώς από την σύζευξη των πολλών φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει καθώς και δύο μικρών ανεμογεννητριών.
  Έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα, βάρος 28 μετρικών τόνων και η ταχύτητά του φτάνει στους 8 - 10 κόμβους.
  Προηγούμενος σταθμός του ταξιδιού του «Energy Observer», πριν καταπλεύσει στο λιμάνι των Χανίων σήμερα το μεσημέρι, ήταν η Μάλτα απ’ οπου απέπλευσε στις 4 Μαΐου.
  Σκοπός του εξάχρονου πειραματικού ταξιδιού είναι, να βελτιστοποιηθούν οι τεχνολογίες του και να προωθηθούν λύσεις για «απεξάρτηση» στο μέγιστο δυνατό βαθμό της χρήσης πετρελαίου για την κίνηση των σκαφών.
  Πηγή: flashnews.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Χανιά: Ένα εντυπωσιακό καταμαράν κλέβει τις εντυπώσεις στο παλιό λιμάνι της πόλης Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top