• ΡΟΗ

  1 Μαΐ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 1 Μαΐ 2018 - 10:07 π.μ.

  Παράταση ενός μήνα στην εξαίρεση από τους δασμούς ΗΠΑ σε ΕΕ, Καναδά, Μεξικό

  Παρατείνει την αβεβαιότητα στην αγορά η απόφαση των ΗΠΑ να συνεχιστεί για ένα μήνα η προσωρινή εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιου και να μην αποφασιστεί η μόνιμη εξαίρεση επισημαίνεται από την Κομισιόν.
  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να παρατείνει μέχρι την 1η Ιουνίου την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και τον Μεξικό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα.
  «Η κυβέρνηση (του Ντόναλντ Τραμπ) παρέτεινε για 30 ημέρες τις διαπραγματεύσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στις ποσοστώσεις που θα περιορίσουν τις εισαγωγές και θα προφυλάξουν την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.
  Ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξαγγείλει την 8η Μαρτίου την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, εξαιρώντας από το μέτρο εξαρχής τον Καναδά και το Μεξικό. Στο τέλος του Μαρτίου, εξαίρεσε επίσης προσωρινά την ΕΕ. Η ισχύς αυτής της αρχικής εξαίρεσης εξέπνεε σήμερα, 1η Μαΐου.
  Στην περίπτωση του Καναδά και του Μεξικού, ο ρεπουμπλικάνος συνδέει την οριστική εξαίρεση των εισαγωγών τους από τους δασμούς με την έκβαση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
  Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα. Η επί της αρχής συμφωνία είχε ανακοινωθεί την 28η Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Σεούλ αποδέχθηκε μια ετήσια ποσόστωση 2,68 εκατομμυρίων τόνων χάλυβα στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δηλαδή το 70% του μέσου όρου των νοτιοκορεάτικων εξαγωγών της τελευταίας τριετίας.
  Ακόμη, η κυβέρνηση του Τραμπ ανέφερε ότι ενέκρινε «συμφωνίες επί της αρχής» με την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, οι «λεπτομέρειες» των οποίων θα «οριστικοποιηθούν το προσεχές διάστημα».
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παρατείνουν την απαλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τιμολόγια εισαγωγής χάλυβα και αλουμινίου για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου 2018 τονίζει ότι «η απόφαση των ΗΠΑ παρατείνει την αβεβαιότητα της αγοράς, η οποία ήδη επηρεάζει τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Η ΕΕ πρέπει να απαλλαγεί πλήρως και οριστικά από αυτά τα μέτρα, καθώς δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους εθνικής ασφάλειας.
  Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου δεν προέρχεται από την ΕΕ. Αντίθετα, κατά τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ δεσμεύτηκε σε όλα τα δυνατά επίπεδα με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό.
  Η ΕΕ έχει επίσης δηλώσει με συνέπεια τη βούλησή της να συζητήσει τα τρέχοντα ζητήματα πρόσβασης στην αγορά που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές, αλλά κατέστησε σαφές ότι, ως μακρόχρονος εταίρος και φίλος των ΗΠΑ, δεν θα διαπραγματευτεί υπό απειλή.
  Κάθε μελλοντικό διατλαντικό πρόγραμμα εργασίας πρέπει να είναι ισορροπημένο και αμοιβαία επωφελές. Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για το Εμπόριο Cecilia Malmström έχει έρθει σε επαφή με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer τις τελευταίες εβδομάδες και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.»

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Παράταση ενός μήνα στην εξαίρεση από τους δασμούς ΗΠΑ σε ΕΕ, Καναδά, Μεξικό Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top