21 Μαΐ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 21 Μαΐ 2018 - 4:09 μ.μ.

Η Γαλλία θέλει και το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Η γαλλική εταιρεία TOTAL επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη  με τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΤΟTAL κ. Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα και, από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενδιαφέρον της TOTAL να συμμετάσχει στο τεμάχιο 8.
Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν».
Ερωτηθείς για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι συμβατικές υποχρεώσεις για τα νέα τεμάχια αφορούν τριετία» όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος»
Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ΄Καλυψώ’».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».
Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».
Από την πλευρά του ο Περιφεριακός Διευθυντής της TOTAL, Στεφάν Μισιέλδήλωσε μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας, σημειώνοντας ότι έχουν αιτηθεί επίσης για το τεμάχιο 8 που είναι αδειοδοτημένο στην ΕΝΙ.
Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προχωρήσει με επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισιέλ είπε ότι υπάρχει πολλή τεχνική εργασία να γίνει προτού επισυμβεί αυτό. Είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα στο «Καλυψώ» και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαιωτική.
newsone.gr


loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Η Γαλλία θέλει και το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top