• ΡΟΗ

  11 Μαΐ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 11 Μαΐ 2018 - 8:41 μ.μ.

  Διεκδικεί το 5% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και «Ισάι» το Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ

  Με ενημέρωσή του προς τις κυπριακές αρχές κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς, ανέφερε, πως το Ισραήλ διεκδικεί το 5% ή και περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι».
  Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.
  «Η άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
  «Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι που θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.
  Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις.
  Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.
  «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, το «Ισάι» αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του «Αφροδίτη». Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία».
  Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το "Ισάι" υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Διεκδικεί το 5% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Αφροδίτη» και «Ισάι» το Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top