17 Απρ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 17 Απρ 2018 - 5:23 μ.μ.

«Δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης», το ηχηρό μήνυμα Τσίπρα από το Καστελόριζο (video)


 • Ομιλία με διπλό μήνυμα από τον έλληνα πρωθυπουργό
 • Μήνυμα προς την Τουρκία και μήνυμα καθαρής εξόδου της χώρας από την επιτροπεία
 • «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης»
 • Ειδική αναφορά στον ήρωα σμηναγό: Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους
 • Εγκαίνια δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης στο ακριτικό νησί από τον έλληνα πρωθυπουργό
 • Θερμή η υποδοχή από τους κατοίκους του νησιού
 • «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο», το μήνυμα Τσίπρα κατά την άφιξή του
Ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του από το ακριτικό νησί του Καστελόριζου, διαμηνύοντας προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται, αλλά ούτε και απειλεί κανέναν».
Η ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού είχε διπλό συμβολισμό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα εξόδου από τα μνημόνια. Εκεί από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο οκτώ χρόνια πριν από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον ίδιο τόπο για να ανακοινώσει την «οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».
«Η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν»
Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.
Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν, πρόσθεσε.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματεύουμε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού.
«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους»
Ειδική αναφορά στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο.
«Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερούς μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.
Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Και έστειλε προς την Άγκυρα «μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας», όπως είπε.

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί.
Η δέσμευση με ισχυρό συμβολισμό στους κατοίκους του νησιού
«Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:
«Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο μνημείο της Κυράς της Ρω ο Τσίπρας
Μετά τον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην τοπική στρατιωτική δύναμη, είπε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας εδώ και η θητεία σας είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά στο λαό. Αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συζήτηση με τους ένστολους.
Δύο μονάδες αφαλάτωσης εγκαινίασε ο πρωθυπουργός
Το έμπρακτο ενδιαφέρον που διαχρονικά πρέπει να έχει η Πολιτεία για το ακριτικό Καστελόριζο, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, όπως και ο ίδιος παρατήρησε, εγκαινιάζοντας τις δυο νέες μονάδες αφαλάτωσης, που αποτελούσαν πάγιο -εδώ και δεκαετίες- και απόλυτα δίκαιο αίτημα των κατοίκων του.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εμβαλωματικές, μέχρι χθες, λύσεις είχαν αποδειχθεί πιο δαπανηρές, αφού από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού.

Οι δύο μονάδες έχουν συνολική χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα την ημέρα.
Θερμή η υποδοχή από τους κατοίκους του νησιού
Στο Καστελόριζο προσγειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Τον έλληνα πρωθυπουργό στην επίσκεψη συνοδεύουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα».
altsantiri.gr
loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: «Δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης», το ηχηρό μήνυμα Τσίπρα από το Καστελόριζο (video) Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top