4 Απρ 2018
- Upd - 4 Απρ 2018 - 5:33 μ.μ.

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων: Βοήθεια και ασφάλεια! Βήμα-βήμα η διαδικασία διάσωσης ενός αδέσποτου ζώου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων η Νάνσυ Μπλέτσα, κτηνίατρος, DVM, επιστημονική σύμβουλος PURINA, μας δίνει συμβουλές για να σώσουμε με ασφάλεια ένα αδέσποτο ζωάκι που κινδυνεύει ή χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ζήσει μια καλύτερη ζωή.
Δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα μας να συναντάμε αδέσποτα ζώα, σκύλους ή γάτες, να κυκλοφορούν απροστάτευτα σε πόλεις που κρύβουν αρκετούς κινδύνους για την επιβίωσή τους. Εάν συναντήσετε ένα τέτοιο ζωάκι, μην αδιαφορήσετε! Είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει τον ιδιοκτήτη του ή ακόμα και να μην ανήκει σε κάποιον. Και στις δυο περιπτώσεις, μπορείτε με κάποια απλά βήματα να το βοηθήσετε είτε να ξαναβρεθεί με τους ιδιοκτήτες του που πιθανότατα το αναζητούν, είτε προσφέροντάς του ένα παντοτινό σπίτι και μια καλύτερη ποιότητα ζωής υιοθετώντας το.
Αρχικά, η προσέγγισή μας σε ένα ζώο που κυκλοφορεί σε ένα περιβάλλον εχθρικό και αφιλόξενο όπως μια σύγχρονη πόλη πρέπει να είναι προσεκτική. Το ζωάκι μπορεί να είναι φοβισμένο, τραυματισμένο ή κακοποιημένο, οπότε θα πρέπει να το πλησιάσουμε με αργές και προσεκτικές κινήσεις και να του επιτρέψουμε να μας συνηθίσει ή να μας μυρίσει, μιλώντας του με ήρεμο, σταθερό τόνο, ώστε να καταλάβει πως δεν απειλείται. Μπορούμε επίσης να του προσφέρουμε τροφή ώστε να το δελεάσουμε και να υποδηλώσουμε τις προθέσεις μας και προσέχοντας πάντα μην το τρομάξουμε, να την αφήσουμε στο έδαφος δίνοντάς του τη δυνατότητα και την επιλογή να έρθει αυτό προς το μέρος μας. Προσέχουμε πάντα τη γλώσσα του σώματος και τις αντιδράσεις του ζώου, του δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται και φυσικά φροντίζουμε και τη δική μας ασφάλεια. Αν το ζώο νιώσει φόβο ή απειλή, είναι πολύ λογικό για το ίδιο να γρυλλίσει ή να δαγκώσει για να προφυλαχτεί.
Από τη στιγμή που θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του, το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε αν ανήκει σε κάποιον ιδιοκτήτη που το αναζητά. Σε περίπτωση που φορά κάποιο ευδιάκριτο κολλάρο ή ταμπελάκι με όνομα και τηλέφωνο, πρέπει άμεσα να καλέσουμε τον αριθμό και να ειδοποιήσουμε τον ανήσυχο ιδιοκτήτη του.
Εάν το ζωάκι δεν φέρει κάποιο ευδιάκριτο στοιχείο ταυτότητας, μπορούμε να το μεταφέρουμε σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος και να του προσφέρουμε φαγητό και νερό έως ότου μπορέσουμε να βρούμε κάποιον κοντινό ή εφημερεύοντα κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος θα του παρέχει τις πρώτες βοήθειες αν είναι τραυματισμένο αλλά και θα ελέγξει αν φέρει το ειδικό microchip. Το microchip είναι ένα εμφύτευμα που χρησιμεύει σαν ηλεκτρονική ταυτότητα του ζώου και μας δίνει άμεσα πρόσβαση στα στοιχεία του ιδιοκτήτη, ώστε να αποφεύγονται  περιπτώσεις εγκατάλειψης αλλά και να έχουν αίσιο τέλος περιπτώσεις που τα ζώα για κάποιο λόγο φεύγουν από το σπίτι ή χάνονται.
Αν οι προσπάθειες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζώου μέχρι τώρα είναι άκαρπες, μπορείτε να τυπώσετε αφίσες με ευδιάκριτη φωτογραφία ή κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του και να τις αναρτήσετε στη γειτονιά όπου βρήκατε το ζωάκι, στα κοντινά κτηνιατρεία, πάρκα και pet shops αλλά και να απευθυνθείτε σε διαδικτυακές ιστοσελίδες που ασχολούνται με ζώα που χάθηκαν – βρέθηκαν, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να γυρίσει το ζώο στην οικογένειά του.
Tέλος, εάν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να βρεθεί, τότε ίσως να μπορείτε να υιοθετήσετε το ζωάκι που βρήκατε. Πριν το κάνετε, ζητήστε από την κτηνίατρό σας να του κάνει ένα πλήρες αιματολογικό τσεκ-απ, για να βεβαιωθείτε πως είναι υγιές και δεν χρήζει κάποιας θεραπείας ή ειδικής διατροφικής φροντίδας.
Σημείωση!
Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη στο σπίτι ως προς το αδέσποτο ζωάκι που υιοθέτησε έχει πολλές παραμέτρους. Επιβάλλεται να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσετε το νέο σας κατοικίδιο στη νέα του στέγη.
newsone.gr

loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Scroll to Top