• ΡΟΗ

  5 Απρ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 5 Απρ 2018 - 11:15 π.μ.

  Nόσος Buerger : Το κάπνισμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σε νέα ηλικία

   
  Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

  Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "Ερρίκος Ντυνάν"


  www.nikosparaskevas.gr

  Η πάθηση αυτή που σχετίζεται πάντοτε με το κάπνισμα είναι πιο συχνή στους άνδρες < 40-45 ετών αλλά μπορεί να παρουσιαστεί πιο σπάνια σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ή σε γυναίκες.

  Η νόσος Buerger είναι πιο συχνή στην Μέση και Άπω Ανατολή καθώς και στη Βόρεια Αφρική απ'ότι στην Ευρώπη.

  Η φυσιοπαθολογία της νόσου δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη αλλά υπάρχει άμεση συσχέτιση με το κάπνισμα.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στα χέρια ή τα πόδια, άλγος ηρεμίας στα κάτω άκρα, έλκη στα δάκτυλα, φλεβικές θρομβώσεις που "μεταναστεύουν". Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για την αποφυγή γάγγραινας και ακρωτηριασμού.

  Η διάγνωση γίνεται συνήθως από το ιστορικό και την κλινική εικόνα σε συνδυασμό με μία απεικονιστική αγγειογραφία (κλασσική, αξονική ή μαγνητική) που δείχνει τη χαρακτηριστική απόφραξη των μικρών αγγείων.

  Η θεραπεία ξεκινάει με την άμεση διακοπή του καπνίσματος-ακόμα και του παθητικού. Οι ασθενείς με νόσο Buerger πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και να σταματήσουν δια παντός το κάπνισμα που αποτελεί γι αυτούς πραγματικό δηλητήριο.

  Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τους αναστολείς ασβεστίου, την πεντοξυφυλλίνη και τις προσταγλανδίνες.

  Η χειρουργική παράκαμψη ή η ενδοαυλική θεραπεία μπορεί ορισμένες φορές να κριθούν απαραίτητες-ανάλογα με την αρτηριακή βλάβη. Η οσφυική συμπαθεκτομή μπορεί επίσης να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς.

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Nόσος Buerger : Το κάπνισμα μπορεί να φράξει τις αρτηρίες σε νέα ηλικία Rating: 5 Reviewed By: istioforos news

  Scroll to Top