4 Απρ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 4 Απρ 2018 - 8:00 π.μ.

Κίνα: Ελεύθερα στη φύση αφέθηκαν 47 σπάνια Ελάφια του Δαυίδ

Στη φύση αφέθηκαν 47 σπάνια Ελάφια του Δαυίδ (milu deer) προκειμένου να ζήσουν ελεύθερα στον υγροβιότοπο γύρω από τη λίμνη Πιονγιάνγκ στην Κίνα.

Στόχος της απελευθέρωσης των ελαφιών ήταν η βελτίωση της βιοποικιλότητας και η προστασία του οικοσυσυστήματος. Η λμνη είναι η μεγαλύτερη με γλυκό νερό στην Κίνα.

Πρώτη φορά αφήνονται ελεύθερα

Είναι η πρώτη φορά που αφήνονται ελεύθερα τα σπάνια ελάφια στο συγκεκριμένο δρυμό, που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσί, όπου τα Ελάφια του Δαυίδ εξαφανίστηκαν πριν περίπου 1.000 χρόνια.

Βάρος μέχρι και 200 κιλά

Τα ελάφια αυτά θεωρούνται ως το πιο σημαντικό είδος του οικοσυστήματος. Αυτά που απελευθερώθηκαν ζυγίζουν μέχρι 200 κιλά. Ηλικιακά μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 10 έτη. Πάνω στα ελάφια έχουν τοποθετήσει μικροτσίπ ταυτότητας, ενώ φέρουν κολάρο GPS για να παρακολουθούν οι ερευνητές τις συνήθειες και τις διαδρομές τους.

Σε περίπτωση που οι ερευνητές διαπιστώσουν προβλήματα προσαρμογής στο περιβάλλον, οι ειδικοί μπορούν έγκαιρα να επέμβουν, παρέχοντας βοήθεια.

Πώς οι ερευνητές έφτασαν στην απελευθέρωση των ελαφιών

Το 2013 οι ερευνητές μετέφεραν δέκα Ελάφια του Δαυίδ στο Εθνικό Υγροβιότοπο της Λίμνης Πονγιάνγκ, ξεκινώντας ένα πενταετές πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν μπορούσαν τα ζώα να προσαρμοστούν και να αναπαραχθούν. Μέσα στην πενταετία τα ελάφια αναπαράχθηκαν και έφθασαν τα 21, ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια θα αφεθούν και άλλα ελεύθερα γύρω από το Πάρκο της Λίμνης.

Απειλούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα

Το Ελάφι του Δαυίδ, γνωστό και ως Ελάφι του Pere David, είναι ενδημικό είδος στην Κίνα, όμως το υπερβολικό κυνήγι και η απώλεια οικότοπων οδήγησε σχεδόν στην εξαφάνισή του ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το είδος αυτό, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αυστηρή προστασία στην Κίνα, πήρε το όνομά του από τον Armand David, τον Γάλλο ιεραπόστολο και φυσιολάτρη που κατέγραψε για πρώτη φορά την ύπαρξή τους στην Κίνα το 1865.

Το 1986, η βρετανική κυβέρνηση δώρισε 39 Ελάφια του Δαυίδ στο Εθνικό Καταφύγιο του Νταφένγκ, στην ανατολική επαρχία Τσιανγκσού και έκτοτε άρχισε η αναβίωση του πληθυσμού τους στην πατρίδα τους.

Σπάνια και μοναδικά χαρακτηριστικά

Το Ελάφι του Δαυίδ αναφέρεται για πρώτη φορά στα κινεζικά βιβλία πριν από 2.000 και πλέον χρόνια. Οι Κινέζοι το αποκαλούν και «sibuxiang» δηλαδή «κανένα από τα τέσσερα» εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του, καθώς διαθέτουν πρόσωπο αλόγου, ουρά γαϊδάρου, οπλές αγελάδας και κέρατα ελαφιού...

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

 • loading...
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Κίνα: Ελεύθερα στη φύση αφέθηκαν 47 σπάνια Ελάφια του Δαυίδ Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top