• ΡΟΗ

  27 Απρ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 27 Απρ 2018 - 7:56 π.μ.

  Με αντίπαλο τον χρόνο και πάλι η κυβέρνηση - Στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

  Στη «σκιά» των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ανέφερε στους FT ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια, αλλά και των θετικών μηνυμάτων του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συγκαλείται το σημερινό Eurogroup στη Σόφια.

  Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να διερευνήσει την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων μέτρων. «Αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι, όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη». Ο δρόμος, ωστόσο φαίνεται να είναι μακρύς ακόμα, καθώς η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ο πρώτος από τους τέσσερις επόμενους σημαντικούς σταθμούς για την Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν δυο Eurogroup στις 24 Μαΐου και 21 Ιουνίου, ενώ όλα δείχνουν πως θα χρειαστεί και η συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου.

  Μεγάλο «αγκάθι» το χρέος
  Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και από τη στιγμή που το δημοσίευμα της γερμανικής Welt αναφέρει πως το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισεκατομμύρια ευρώ η γραμμή του Βερολίνου αναμένεται να σκληρύνει το επόμενο διάστημα. Η «εξίσωση» είναι δύσκολη, καθώς χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις από εδώ και πέρα. Ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απορρίπτει την γαλλική πρόταση για αυτοματοποιημένο μηχανισμό ελάφρυνσης επιθυμώντας να τον συνδέσει με όρους και ελέγχους προόδου. Το ζήτημα του χρέους θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.

  Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και για ευελιξία κινήσεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο θέλει η έξοδος από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου να συνοδευτεί και από μια συμφωνία για το χρέος. Χωρίς λύση το ΔΝΤ δεν θα το αναγνωρίζει ως βιώσιμο και συνεπώς οι αγορές θα είναι καχύποπτες απέναντι στην Ελλάδα.

  Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο σκληραίνοντας τη στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους ζητά, πλέον η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας που αφορούν και το πρώτο μνημόνιο και όχι μόνο στου EFSF.

  «Αγώνας δρόμου» για τα προαπαιτούμενα
  Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται οι Θεσμοί να ζητήσουν από την Ελλάδα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, αφού μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προκαλέσει προβληματισμό. Το κομμάτι που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση, ενώ με «καλό μάτι» δεν έχουν δει το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

  Αυτό που έχει φύγει από το τραπέζι και έχει διαψευστεί ακόμα και από τους Ευρωπαίους είναι να ζητηθεί η παράταση του προγράμματος αν δεν κλείσει στην ώρα του το Staff Level Agreement. Κατόπιν των απαραίτητων διευκρινίσεων έχει γίνει κατανοητό πως για προαπαιτούμενα που είναι αδύνατον τεχνικά να ολοκληρωθούν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος.

  «Όπλο» του υπουργού των Οικονομικών και βασικό του επιχείρημα προς τους ομολόγους του θα είναι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αμφισβητεί τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας προβλέποντας 2,9% πλεόνασμα για το 2018. Με αυτόν τον τρόπο βάζει στο τραπέζι την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι η μείωση του αφορολόγητου να αρχίσει μαζί με την περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου χρόνου.

  Υπενθυμίζεται πως την επόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ που θα επικυρώσουν τα stress test των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι επιδόσεις τους θα γίνουν γνωστές την επόμενη ημέρα.

  Οι Θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και το πόσο «επιθετικοί» θα είναι θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, αλλά και από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί το επόμενο εικοσαήμερο.
  newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Με αντίπαλο τον χρόνο και πάλι η κυβέρνηση - Στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top