5 Απρ 2018
- Upd - 5 Απρ 2018 - 8:38 π.μ.

Πώς διαβάζουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις και γιατί θεωρούν τον Σεπτέμβριο μήνα αποφάσεων

Έχει επέλθει οριστική ρήξη των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που τον στήριξαν δυο φορές το 2015 ή υπάρχουν περιθώρια επαναπροσέγγισής τους; Αυτό το βασικό ερώτημα απασχολεί τους «δημοσκόπους» του κόμματος που αναλύουν όλα τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έρχονται στα χέρια τους, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπου οι εξελίξεις τόσο στα εθνικά όσο και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα είναι καταιγιστικές.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς όπως ανέλυαν στο newpost.gr, μετά τον Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει οριστικοποιήσει τον «οδικό του χάρτη» και θα μπορεί να θέσει το διακύβευμα πάνω στο οποίο θα μπορούν να τοποθετούνται ξεκάθαρα οι πολίτες.

«Κλειδί» η αδιευκρίνιστη ψήφος και η συσπείρωση
Το «παιχνίδι» φαίνεται πως για άλλη μια φορά παίζεται στους αναποφάσιστους και στη συσπείρωση που παρουσιάζουν τα δυο μεγάλα κόμματα αυτή την περίοδο. Κομματικές πηγές, αναλύοντας τα τελευταία ευρήματα που έχουν στα χέρια τους, εξηγούσαν στο newpost.grπως η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται κοντά στο 28% εκ των οποίων περισσότερο από το 1/3 (35%) είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 9,5 μονάδες μένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση, αφού δεν φτάνει ούτε το 50%. Σε αυτό το στοιχείο οι ίδιες πηγές έρχονται και αντιπαραβάλουν το ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ, που αναλόγως με τη δημοσκοπική εταιρία, έχει αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα (80% - 85%).

Οι ποιοτικοί δείκτες και το Σκοπιανό
Όσον αφορά τα επί μέρους στοιχεία των μετρήσεων και ειδικότερα τους ποιοτικούς και κοινωνικούς δείκτες οι αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως υπάρχει συγκριτικά μια καλυτέρευση της εικόνας και των εκτιμήσεων για το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αν «είστε ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης» οι θετικές γνώμες ανέρχονταν στο 19% πριν από περίπου 90 ημέρες, ενώ σήμερα φτάνουν το 22%. Αντίστοιχα η ικανοποίηση από τον τρόπο που πολιτεύεται η ΝΔ έχει πέσει από το 26% στο 23,5%.

Πιο ενθαρρυντικές είναι οι απαντήσεις στην κλασικό δίλημμα των πρόωρων εκλογών. Ενώ παλαιότερα οι πολίτες που επιθυμούσαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έφταναν το 45%, τώρα υποστηρίζεται πως έχουν πέσει στο 35%, βλέποντας μια προοπτική στο έργο της κυβέρνησης. Κομματικές πηγές εκτιμούσαν πως αυτό το στοιχείο δείχνει ότι το πολιτικό πρόταγμα της ΝΔ για εκλογές εξανεμίζεται μετά από δυο χρόνια επιμονής ή απλώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έπεισε τους πολίτες.

«Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση πως ανατράπηκε το σκηνικό» τόνιζε κορυφαία πηγή του ΣΥΡΙΖΑ στο newpost.gr, που έχει γνώση του πολιτικού προγραμματισμού και των αναλύσεων που γίνονται από την Κουμουνδούρου μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Η εκτίμησή της είναι πως στα μέσα του φθινοπώρου, με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος, θα υπάρχει μια πιο κατασταλαγμένη και ασφαλής εικόνα από όλες τις δημοσκοπικές εταιρίες.

Ακόμα και για το Σκοπιανό η ίδια πηγή παραδεχόταν την πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο συμπλήρωνε πως μια πιθανή συμφωνία στη Βουλή θα έδινε στην κυβέρνηση ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αφού μια εθνική «ανοιχτή πληγή» θα έκλεινε μετά από 25 χρόνια. Με βάση αυτή την άποψη κυριαρχεί η αντίληψη πως το ονοματολογικό μπορεί να εξελιχθεί σε «ατού» και όχι σε «αγκάθι» παρά τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Αστάθμητος και ανησυχητικός παράγοντας εξακολουθεί να είναι ο κυβερνητικός εταίρος. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπεριφορά των Μακεδόνων ψηφοφόρων μελετάται προσεκτικά και θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.

Η καθημερινότητα και η μεσαία τάξη
Είναι σαφές πως στο Μαξίμου όλο το επόμενο διάστημα θα τρέξουν να κερδίσουν το στοίχημα της καθημερινότητας, καθώς έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος τα τρία χρόνια που έχουν περάσει στην εξουσία. Για το κυβερνών κόμμα μένει να αποδειχτεί τους επόμενους μήνες αν έχουν ισχυρές βάσεις οι ηθικοί δεσμοί με τους ψηφοφόρους του αποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν έχει αποκοπεί από την κοινωνία.

Για πολλούς η κυβέρνηση πληρώνει την υπερφορολόγηση της πολυπληθούς μεσαίας κοινωνικής τάξης που ενδεχομένως να κρίνει το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται η λύση να είναι το άνοιγμα στην κεντροαριστερά αν και η ρήξη που έχει επέλθει με το συγκεκριμένο κοινό, που αποτέλεσε την «ραχοκοκαλιά» του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί.
newpost.gr


loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Scroll to Top