14 Απρ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 14 Απρ 2018 - 4:57 μ.μ.

Ανάλυση: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση στην Συρία

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραμένει το πεδίο της Συρίας για την παγκόσμια ισορροπία, με τον βαθμό δυσκολίας να ανεβαίνει συνεχώς και με την επίθεση των δυνάμεων της συμμαχίας ΗΠΑ-Γαλλίας-Ηνωμένου Βασιλείου να διαμορφώνει εκ νέου τα δεδομένα.
Παράλληλα, πολλά είναι τα ερωτηματικά σχετικά με το γιατί η επίθεση έγινε μόλις λίγες ώρες πριν την επιθεώρηση των επιθεωρητών του του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σχετικά με την φερόμενη επίθεση με χημικά στην Douma.
Μιλώντας στο SigmaLive η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου ανέφερε ότι τα γεγονότα είναι περίπλοκα με το παρασκήνιο να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων.
Συγκεκριμένα, αφού σημειώνει τις δηλώσεις ότι του Αμερικανού Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η επίθεση με τα χημικά «έγινε, αλλά δεν είμαστε σίγουροι από ποιον», αναφέρει ότι ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι την σημερινή επίθεση, αλλά και από το tweet του Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να προβληματίζει.
Ενδεχομένως, ο λόγος που υπήρξε αυτή η «καθυστέρηση» για την επίθεση να είναι καθαρά «στρατηγικός», υπό την έννοια ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη, με τις τρεις χώρες να προχωρούν σε συντονισμό, την ώρα που τα χημικά υπήρξαν μόνο η αφορμή. Σε αυτή την διαδικασία, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή των μυστικών δυνάμεων οι οποίες παρακολουθούσαν την μετακίνηση των οπλισμών σε ρωσικά στρατόπεδα αλλά και την ενεργοποίηση πλάνου διαχείρισης κρίσεων, κάτι που πήρε χρόνο.
«Τα χημικά όπλα, αν δεν παράγονται σε εργοστάσιο εντός της χώρας, είναι πολύ εύκολο να κρυφτούν. Άρα, δεδομένου ότι αυτά θεωρούνται εισαγόμενα, δεν φαίνεται να αποτελούν λόγο για την επίθεση», αναφέρει η διεθνολόγος.
Επιπλέον, τονίζει ότι υπάρχουν διαρροές που κάνουν λόγο για τεράστια διαφωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας και το ίδιο το Πεντάγωνο, με τους στρατιωτικούς να επιμένουν ότι η επίθεση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Κληθείσα να εκτιμήσει την αντίδραση της Μόσχας, δεδομένων και δηλώσεων που έγιναν πριν μερικές ημέρες σχετικά με την στήριξη της χώρας στην Συρία, η κα Κουκκίδου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα.
Όπως είπε, από την μια υπάρχουν οι δηλώσεις στήριξης, από την άλλη οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ δεν χτύπησαν ρωσικούς στόχους, παρά τις βάσιμες υποψίες ότι οι συριακές δυνάμεις έχουν βρει καταφύγιο εκεί.
Ως εκ τούτου, εκείνο που προκύπτει και μέσα από τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου που κάνουν λόγο για άνοιγμα της γραμμής διαχείρισης κρίσεων, είναι ότι ο δυο υπερδυνάμεις προχώρησαν σε παρασκηνιακή διπλωματία υπό την μορφή «παζαριού» ώστε να μην πληγούν ρωσικοί στόχοι και κλιμακωθεί η ένταση φέροντας ΗΠΑ και Ρωσία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.
Όσον αφορά στο Ιράν, το οποίο έχει εγκαταστήσει στην Συρία επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και πολεμικά αεροσκάφη, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ισχύς του είναι εξαιρετικά μικρή σε σχέση με την αμερικανική, ώστε να πάρει πρωτοβουλία αντίδρασης. Εξάλλου, δεδομένης και της δεδηλωμένης πρόθεσης των ΗΠΑ για την αποχώρηση από την συμφωνία για τα πυρηνικά, το σημερινό πλήγμα αποτελεί σαφές μήνυμα για το ποιος είναι ο ισχυρός στις διμερείς σχέσεις.
loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Ανάλυση: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση στην Συρία Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top