• ΡΟΗ

  30 Απρ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 30 Απρ 2018 - 5:08 μ.μ.

  Εκθεση ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο - Που βλέπει πρόοδο, που κίνδυνο

  Οι βαθιές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις αποκαθιστούν τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και υποστηρίζουν καλύτερα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη νέα έκθεση του για τη χώρα μας, η οποία παρουσιάζεται σήμερα με τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού Ανχέλ Γκουρία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
  Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι «άρχισαν να αποφέρουν οφέλη» οι αλλαγές που θεωρεί «κλειδιά» για την βιώσιμη ανάπτυξη και σημειώνει ότι, παρόλο που οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
  Κατά τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση, με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν επιταχυνθεί και τη δημοσιονομική εξυγίανση να έχει ενισχύσει την αξιοπιστία, μειώνοντας την αβεβαιότητα. «Οι εξαγωγές ανέκαμψαν και η μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας αύξησε την ανταγωνιστικότητα. Η απασχόληση αυξάνεται, ενώ αντιμετωπίζονται οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες. Η μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση οδήγησε σε πλεόνασμα το πρωτογενές ισοζύγιο», σημειώνεται στην έκθεση.
  Χρέος και φόροι
  Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει πως το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι απλό και πως θα απαιτηθεί μια τριπλή στρατηγική μακρού ορίζονται για να μειωθεί το βάρος του χρέους.
  Σύμφωνα με τον Οργανισμό η μείωση του ελληνικού χρέους από τα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δρομολόγηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων για την αύξηση του ΑΕΠ, από την επίτευξη μεγάλων αλλά ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων (σχεδόν 2% του ΑΕΠ) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και από την πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους, με το κλείδωμα, σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των δανείων του επισήμου τομέα (GLF,EFSF και ESM).
  Προβληματισμός εκφράζεται στην έκθεση για το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο όπως αναφέρεται  βασίζεται σε υψηλούς συντελεστές και σε μια στενή φορολογική βάση, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας ανισότητες.
  «Μετά από επανειλημμένες αυξήσεις συντελεστών, το ποσοστό όλων των μεγάλων φόρων είναι τώρα υψηλότερο από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η είσπραξη των φόρων είναι χαμηλότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, η μέση φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για οικογένειες με παιδιά είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», αναφέρει η έκθεση.
  Στην ίδια βάση ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η αδύναμη φορολογική διοίκηση είναι οι βασικοί λόγοι που η φορολογική συμμόρφωση είναι χαμηλή. Ενδεικτικά ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα κατατάσσεται στο ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης στην 28η θέση μεταξύ των 35 χωρών - μελών του Οργανισμού!
  Παράλληλα, ο Οργανισμός ζητεί τη συνέχιση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων (ιδίως στην εφαρμογή) και την ανάληψη της ιδιοκτησίας τους από την Ελλάδα.
  Ανάμεσα σε όσα ζητάει, ξεχωρίζουν τα εξής:
  - Αναδιάρθρωση του χρέους («όπως απαιτείται»)
  - Εισαγωγή συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων
  - Δημιουργία επιτροπής κοινωνικών εταίρων και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για αναπροσαρμογές του κατώτατου μισθού
  - Βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση
  - Συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς
  - Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
  - Συνέχιση της επίτευξης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων
  - Μείωση της φοροδιαφυγής με την επέκταση της χρήσης ανάλυσης κινδύνου, στοχοθετημένων φορολογικών ελέγχων και ενίσχυση των κινήτρων για εθελοντική φορολογική συμμόρφωση
  - Επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής μηχανημάτων POS από όλους τους αυτοαπασχολούμενους
  - Ολοκλήρωση της στρατηγικής διαχείρισης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων
  - Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  - Επέκταση των εξωδικαστικών συμφωνιών δανειοληπτών και τραπεζών
  - Μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας
  - Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων
  - Ολοκλήρωση του κτηματολογίου
  - Σχέδιο εφοδιαστικής και μεταφοράς (logistics and trasport)
  Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
  Ανάπτυξη: 2% το 2018 και 2,3% το 2019
  Ανεργία: 20,4 το 2018 και 19,4 το 2019
  Πρωτογενές πλεόνασμα: 4% το 2018 και 3,6% το 2019
  madata.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Εκθεση ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο - Που βλέπει πρόοδο, που κίνδυνο Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top