• ΡΟΗ

  29 Απρ 2018
  - Δημοσιεύτηκε - 29 Απρ 2018 - 11:13 π.μ.

  Ιδιωτικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 19 πωλήσεων

  Το πακέτο των 19 πωλήσεων αφορά 10 λιμάνια, κρατικά ακίνητα, ΕΛΤΑ, νερά, ΟΑΣΑ κ.λπ.

  Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν την έξοδο από τα μνημόνια, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως «βαρύ» διαπραγματευτικό χαρτί για την ευνοϊκότερη δυνατή λύση στο ζήτημα του χρέους – το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί δέσμευση για την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου βοήθειας.

  Συνολικά η εικόνα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τώρα είναι «μεικτή», με πρόοδο σε κάποιους τομείς και καθυστερήσεις σε άλλους, όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Κομισιόν τον περασμένο Μάρτιο. Το 2017 οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν ήταν της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ, υπολειπόμενες κατά 0,5 δισ. του στόχου που είχε τεθεί από τους δανειστές τον Ιούλιο του 2017. «Αιτία ήταν οι καθυστερήσεις, κυρίως από πλευράς του προτιμητέου πλειοδότη, στο κλείσιμο της πώλησης του 67% του ΟΛΘ, αλλά και οι καθυστερήσεις για την πώληση του 5% του ΟΤΕ», σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

  Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ η πώληση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2017 και, τελικά, οι αποφάσεις πάρθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα. Όσο για τον ΟΤΕ, το ΤΑΙΠΕΔ είχε εκκινήσει διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του 5% τον Φεβρουάριο.

  Το πρόγραμμα αφορά 19 ιδιωτικοποιήσεις. Τα 10 είναι λιμάνια, ενώ περιλαμβάνονται κρατικά ακίνητα, τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ μεταξύ άλλων.

  Όπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκτιμώνται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ επίκειται και το κλείσιμο της οικονομικής συμφωνίας για την αξιοποίηση του Ελληνικού». Σε αυτό το τελευταίο η Αθήνα πρέπει να κλείσει τη μεταβίβαση πριν από τον Ιούνιο.

  Δεδομένων των καθυστερήσεων, η χώρα πρέπει να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το 2019, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. «Τα συνολικά έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζονται στα 3,2 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν. «Ένα επιπλέον δισ. αναμένεται το δεύτερο μισό του 2018».

  Κι άλλες ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

  Σύμφωνα με διατάξεις που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η διαχείριση των δημόσιων επιχειρήσεων μεταφέρεται απευθείας στην ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας), ενώ καταργείται η ίδρυση της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), στην οποία θα μεταβιβάζονταν οι συμμετοχές του Δημοσίου.

  Στο «στρατηγικό σχέδιο» 343 σελίδων του υπερταμείου, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις, περιγράφεται αναλυτικά η παρούσα κατάσταση κάθε μιας επιχείρησης και τι μέτρα πρέπει αυτή να λάβει για να την αντιστρέψει. Οι εταιρείες έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες.

  ● Στις εισηγμένες (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

  ● Σε αυτές όπου το Δημόσιο έχει τη μετοχική πλειοψηφία και άρα διαθέτει μεγάλη ευελιξία κινήσεων (ΟΑΣΑ, μαζί με τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές και ΟΑΚΑ).

  ● Στις μη εισηγμένες, όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας, δηλαδή το 25% του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, την ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές και τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών
  newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Ιδιωτικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 19 πωλήσεων Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top