30 Μαρ 2018
- Δημοσιεύτηκε - 30 Μαρ 2018 - 8:41 μ.μ.

Αλλάζει ο νόμος για τις αμβλώσεις με απόφαση της κυπριακής Βουλής

Στην τροποποίηση των διατάξεων του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου. 
Όπως αποφάσισαν οι βουλευτές, οι αμβλώσεις θα επιτρέπονται πλέον μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης, ενώ σε περίπτωση βιασμού της εγκύου, θα επιτρέπονται μέχρι τη 19η εβδομάδα.
Οι βουλευτές χαρακτήρισαν την αλλαγή ως «το πρώτο βήμα για αποποινικοποίηση» καθώς οι τροποποιήσεις «δεν είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση».
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και νέα πρόταση, που θα καλύπτει κι άλλες παραμέτρους, όπως η υποχρεωτική συμβουλευτική πριν την διακοπή της κύησης, καθώς και ενημέρωση για θέματα προφύλαξης και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Στόχος δεν είναι η αύξηση των αμβλώσεων
Σύμφωνα με βουλευτές, η αλλαγή του ποινικού κώδικα δεν έχει στόχο την αύξηση του αριθμού των αμβλώσεων. Όπως ανέφεραν, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 47 χώρες που έγινε αποποινικοποίηση, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υπήρξε μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε ότι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν οδηγεί στην μείωση τους, καθώς γίνονται αμβλώσεις μέσα από παράνομες και μη ασφαλείς διαδικασίες, που θέτουν την ζωή των γυναικών σε κίνδυνο. Στην Κύπρο, κατήγγειλε, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις καθώς όπως είπε η κυρία Κυριακίδου, νεαρές γυναίκες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για αμβλώσεις, ενώ παίρνουν παράνομα σκευάσματα.
Από τους 47 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 33, εναντίον οι 8, και 5 τήρησαν αποχή.
loading...
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Αλλάζει ο νόμος για τις αμβλώσεις με απόφαση της κυπριακής Βουλής Rating: 5 Reviewed By: istioforos news
  Scroll to Top