28 Μαρ 2018
- Upd - 28 Μαρ 2018 - 10:16 μ.μ.

Ερωτηματικά στην «αντίδραση» της ΕΛ. ΑΣ. από την βόμβα στην Ευελπίδων

Ερωτηματικά προκύπτουν από την τοποθέτηση της βόμβας στην Ευελπίδων με την ΓΑΔΑ να την «ακούει» αλλά να μην γίνεται η σωστή ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως της Αντιτρομοκρατικής, για τα τηλεφωνήματα των πολιτών.
Αυτό διαπιστώθηκε από την άτυπη έρευνα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., για την περίεργη υπόθεση με τη βόμβα που τοποθετήθηκε στα δικαστήρια και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ομάδα αντιεξουσιαστών, αλλά η αστυνομία αρχικά δεν επιβεβαίωνε το γεγονός.
Τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου- όταν ο συντάκτης της προκήρυξης προσδιόριζε χρονικά τη βομβιστική ενέργεια- έγιναν κλήσεις δύο πολιτών στην Αμεση Δράση. Η πρώτη ήταν μια γυναίκα που κάλεσε στις 3:45 και η δεύτερη από άνδρα που τηλεφώνησε στις 3:50 και ανέφεραν ότι άκουσαν ήχο έκρηξης στην περιοχή των δικαστηρίων και του Γκύζη.
Οι αναφορές τοποθετούσαν ως πιθανά σημεία της έκρηξης τις οδούς Πέτρου Καλλιγά και Βαρβάκη. Μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και δύο περιπολικά διατάχθηκαν να πάνε στα σημεία αυτά, για να ελέγξουν τις πληροφορίες των πολιτών. Οι αστυνομικοί έφτασαν εκεί στις 4 τα ξημερώματα, αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το πιθανό σημείο έκρηξης. Πέντε λεπτά αργότερα ανέφεραν ότι «ουδείς ανευρέθη να μας υποδείξει» και αποχώρησαν από το σημείο.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι τις επόμενες ώρες δεν δόθηκε καμία εντολή για νέα έρευνα στα σημεία που είχαν υποδείξει οι πολίτες, ενώ δεν ενημερώθηκαν πιο αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η αντιτρομοκρατική.
Τελικά, όλα ήρθαν στο φως το βράδυ της Τρίτης, όταν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της επίθεσης, από την οργάνωση «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο». Σε αυτή αναφερόταν ότι τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου τοποθετήθηκε ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός με μισό κιλό μαύρο μπαρούτι σε ένα από τα φυλάκια των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Τελικά, το σημείο εντοπίστηκε από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αργά το βράδυ της Τρίτης. Στο φυλάκιο εντόπισαν ίχνη μαύρης πυρίτιδας και ένα ράγισμα στο τζάμι, υπολείμματα χρονοδιακόπτη, μια μπαταρία των 9V, καλωδιώσεις και ίχνη πυροκροτητή, που ενδεχομένως ήταν αντίσταση πυράκτωσης λάμπας.
Η υπόθεση προκαλεί ανησυχία σε στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, καθώς φανερώνει ότι αντιεξουσιαστές εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών και έκαναν βομβιστική επίθεση. Εκτιμάται ότι ίσως αυτή να ήταν μια δοκιμαστική προσπάθεια και φοβούνται κλιμάκωση παρόμοιων βομβιστικών επιθέσεων.
newsone.gr


loading...
  • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Scroll to Top