• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  1 Ιαν 2018
  - Δημοσιεύτηκε, 1 Ιαν 2018 - 1:10 μ.μ.

  To συναινετικό «διαζύγιο» Τσεχίας- Σλοβακίας 25 χρόνια πριν - Τα διδάγματα για το Brexit

  Την 1η Ιανουαρίου του 1993 η Τσεχοσλοβακία περνούσε στην ιστορία. Τσεχία και Σλοβακία ανακήρυτταν τη ανεξαρτησία τους μετά από ένα ειρηνικό «διαζύγιο». Προκύπτουν διδάγματα για το Brexit;
  Το ερώτημα αυτό θέτει η Deutsche Welle όταν πριν από 25 χρόνια διαλύονταν το κράτος της Τσεχοσλοβακίας, σε Τσεχία και Σλοβακία υπήρχαν όμοια ερωτήματα όπως και σήμερα ενόψει Brexit: τι θα γίνει με την τελωνειακή ένωση; Ποιος θα αναλάβει την καταβολή των συντάξεων των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων; Μπορούν Σλοβάκοι φοιτητές να φοιτούν δωρεάν σε τσεχικά πανεπιστήμια;

  Παρόμοια ερωτήματα που τίθενται σήμερα για το Brexit απασχολούσαν το 1993 την Τσεχοσλοβακία/ Φωτογραφία: Pixabay
  Σε αντίθεση με την αιματηρή διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά και τις διαφωνίες γύρω από το Brexit ή στην Καταλονία, το διαζύγιο Τσεχίας και Σλοβακίας την 1η Ιανουαρίου του 1993 κύλησε «υποδειγματικά» και «ειρηνικά», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Βάσλαβ Κλάους.
  Κατά την εκτίμησή του η διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας ήταν «αναπόφευκτη». Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Βλάντιμιρ Μέτσιαρ.

  Από τις διαδηλώσεις της εποχής/ Φωτογραφία: AP
  Την 1η Ιανουαρίου του 1993 Σλοβακία και Τσεχία ανακηρύξαν την ανεξαρτησία τους. Στους δρόμους της Μπρατισλάβας οι πολίτες πανηγύρισαν. Το ειρηνικό «διαζύγιο» των δύο, πλέον, χωρών ήταν κοινή συναινέσει: η τελωνειακή ένωση και η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ατόμων και υπηρεσιών παρέμεινε σε ισχύ.
  Έντεκα χρόνια πριν την ένταξη στην ΕΕ το 2004 οι πολίτες της μιας χώρας είχαν το δικαίωμα να εργάζονται και να ζουν, χωρίς περιορισμούς, στην άλλη χώρα. Ακόμα και σήμερα στις σλοβακικές δημόσιες υπηρεσίες οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους και στα τσεχικά. Φοιτητές από την Σλοβακία έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν δωρεάν σε πανεπιστήμιο της Τσεχίας.
  Η Σλοβακία η μεγάλη κερδισμένη της διαίρεσης
  Για τον καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας Γιαν Ρίχλικ, ο οποίος έχει εκδώσει βιβλίο για την συνύπαρξη Τσέχων και Σλοβάκων και ο οποίος είναι περιζήτητος συνομιλητής στην τηλεόραση των δύο χωρών, η προϋπόθεση για την ειρηνική διαίρεση ήταν η βούληση για μια καλή και στενή συνεργασία μετά την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. «Αυτό απουσιάζει σήμερα στις συζητήσεις για το Brexit κυρίως από την πλευρά της Βρετανίας», εκτιμά ο ειδικός.

  Ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας Βάσλαβ Κλάους εκτιμά από τη διάλυση ωφελημένη βγήκε περισσότερο η Σλοβακία/ Φωτογραφία: Pixabay
  Ποια όμως από τις δύο χώρες βγήκε πιο κερδισμένη από την διαίρεση πριν 25 χρόνια; Ο τσέχος Βάσλαβ Κλάους πιστεύει ότι ήταν η Σλοβακία. Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι οικονομολόγοι. Η Σλοβακία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να καλύψει τη διαφορά που την χώριζε στον οικονομικό τομέα από πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και από την γειτονική Τσεχία, δηλώνει ο αναλυτής της Sberbank Βλαντιμίρ Βάνο, προσθέτοντας ότι η πρόοδος αυτή αναπτέρωσε την αυτοπεποίθηση του σλοβακικού πληθυσμού.
  Πηγή: DW

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: To συναινετικό «διαζύγιο» Τσεχίας- Σλοβακίας 25 χρόνια πριν - Τα διδάγματα για το Brexit Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top