• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  6 Ιαν 2018
  - Δημοσιεύτηκε, 6 Ιαν 2018 - 9:48 μ.μ.

  Πάτρα: Σε επικίνδυνα επίπεδα οι δείκτες ρύπανσης από τζάκια οχήματα σε Ρίο-Τριών Ναυάρχων- Κουκούλι

  Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα του νέφους στην ατμόσφαιρα της Πάτρας, το οποίο επιβαρύνεται σημαντικά αυτή την εποχή από τις καύσεις των τζακιών.
  Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν οι επτά σταθμοί του συστήματος «Αιθέρας» του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όπου στην Πάτρα επικρατούσε άπνοια, οι τιμές σε κάποιες συνοικίες «χτύπησαν κόκκινο», φτάνοντας σε ανθυγιεινά ή και σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία όχι μόνο ευαίσθητων ομάδων, αλλά όλου του πληθυσμού.
  Η κατάσταση δείχνει να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στην Τριών Ναυάρχων, όπου καθημερινά από την Πρωτοχρονιά έως και χθες, οι δείκτες των μικροσωματιδίων ξεπερνούσαν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
  Στο Κουκούλι, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι τιμές των μικροσωματιδίων έφτασαν σε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία επίπεδα, ξεπερνώντας τα 300 μικρογραμμάτια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
  Στο Ρίο, ο συναγερμός για την ποιότητα της ατμόσφαιρας χτύπησε χθες «μωβ» με ένδειξη «πολύ ανθυγιεινή», αφού τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν τα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
  Η καταγραφή δεδομένων για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέσω του συστήματος «Αιθέρας» είναι μεν πολύ χρήσιμη, πλην όμως δεν αλλάζει την κατάσταση, αν δεν συνοδεύεται και από την λήψη κάποιων μέτρων προστασίας του πληθυσμού.
  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέα Καζαντζίδη, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων και ειδικά των μικρών σε μέγεθος που θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την υγεία, είναι σημαντικές.
  Τα αιωρούμενα σωματίδια παρουσιάζουν μεγάλη χωρική και χρονική μεταβλητότητα ανά περιοχή, σημειώνει ο καθηγητής. Μάλιστα, όπως αναφέρει, ακόμα και στην ίδια περιοχή, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες, την ώρα της ημέρας και την εποχή, μπορεί να έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις. Οταν υπάρχει άνεμος, αυτός είναι συνήθως ισχυρότερος στο Ρίο και αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα αέρα θα είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στο κέντρο της πόλης. Όμως, μια ημέρα χωρίς άνεμο και με πολλές καύσεις ξύλων από τζάκια ή αγροτικές δραστηριότητες, η ποιότητα του αέρα στο Ρίο μπορεί να είναι χειρότερη από το κέντρο της Πάτρας.
  Ο κ. Καζαντζίδης, εκτιμά ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν όπως η καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και η δραστική μείωση των καύσεων. Επίσης, η χρήση φυσικού αερίου, που εφαρμόστηκε σε χώρες και πόλεις που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια και πολύ χειρότερα προβλήματα, αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Πάτρα: Σε επικίνδυνα επίπεδα οι δείκτες ρύπανσης από τζάκια οχήματα σε Ρίο-Τριών Ναυάρχων- Κουκούλι Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top