• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  5 Ιαν 2018
  - Δημοσιεύτηκε, 5 Ιαν 2018 - 9:55 μ.μ.

  Κύπρος: Επέκταση της συνεργασίας με Βρετανία στον τομέα της ασφάλειας

  Στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της με την Βρετανία, στον τομέα της ασφάλειας επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν  στη Λευκωσία οι υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Βρετανίας, Χρ. Φωκαΐδης και Gavin Williamson.
  Ο Βρετανός υπουργός, που ανέλαβε προσφάτως τα καθήκοντά του, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Λευκωσία για αντιμετώπιση κοινών απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία. Σημείωσε ότι πριν τη Κύπρο βρισκόταν στο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί.
  Ο κ. Williamson στις δηλώσεις του ανέφερε πως μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία «ξεκινά μια νέα εποχή όπου θα κυνηγήσουμε τους ξένους μαχητές και θα αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό σε κάθε επίπεδο». Οι χώρες μας, σημείωσε, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον εν λόγω τομέα. Η Κύπρος αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Ο Βρετανός υπουργός αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στις γειτονικές χώρες. Είπε πως πέραν των σχέσεων με τις βάσεις, «η σημαντική μας φιλία έχει περαιτέρω περιθώρια να αναπτυχθεί». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα όπως η ανανέωση του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας για το 2018-19 οικοδομήσει στις επιτυχίες των προηγούμενων δύο ετών, δημιουργώντας καινούργιες ευκαιρίες για τριμερείς συνεκπαιδεύσεις στον τομέα της ασφαλείας με περιφερειακούς εταίρους.
  Ο κ. Φωκαΐδης σε δηλώσεις του σημείωσε πως οι ενισχυμένες διμερείς σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν πρωτοφανή πρόοδο τα τελευταία λίγα χρόνια. Όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών, αλλά και την ασφάλεια ευρύτερα στην Ευρώπη. Τόνισε πως η αναβαθμισμένη σχέση που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσβλέπουμε, είπε, στη συνέχιση και ενίσχυση της καρποφόρας αυτής συνεργασίας που διαμορφώνεται στη βάση κοινών επιδιώξεων, αλλά και εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, καθώς γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλο και γνωρίζουμε επίσης τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου η σχέση αυτή που έχουμε χτίσει στον αμυντικό τομέα να συνεχίσει να παράγει αμοιβαία, επωφελή αποτελέσματα, αλλά και να συνδράμει στην προώθηση κοινών συμφερόντων.
  Ιταλικό ενδιαφέρον για το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή άμυνα
  H Ιταλία επιδεικνύει εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος στο πλαίσιο της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά και στην διασφάλιση των δικών της συμφερόντων λόγω της δραστηριοποίησης της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
  Σήμερα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο ο Ιταλός ναύαρχος Andrea Cottini, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η επίσκεψη της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας Roberta Pinotti πριν από μερικούς μήνες.
  Ο Ιταλός ναύαρχος επισκέφθηκε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας του που βρίσκεται στην περιοχή και ναυλοχεί στη Λάρνακα. Επίσης, επισκέφθηκε μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Λεοντάρη, τη Ναυτική Βάση Ζυγίου, την οποία έχει προσφέρει η Κύπρος στο πλαίσιο της PESCO. Ενδιαφέρον για χρήση της βάσης εκτός από την Ιταλία έχει επιδείξει και η Γαλλία.
  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της ιταλικής φρεγάτας στην Κύπρο έχει προγραμματιστεί άσκηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου - Ιταλίας.
  Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαΐδης, μιλώντας χθες στη 2η Ημερίδα Αμυντικής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε πως όσα έχει πετύχει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια μετατρέπουν τη χώρα από καταναλωτή σε παραγωγό ασφάλειας, που «μας επιτρέπει, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωπολιτική μας θέση προς όφελος των δικών μας εθνικών συμφερόντων».

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Κύπρος: Επέκταση της συνεργασίας με Βρετανία στον τομέα της ασφάλειας Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top