• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  10 Ιαν 2018
  - Δημοσιεύτηκε, 10 Ιαν 2018 - 7:24 π.μ.

  Σκοπιανό: Η καθαρή θέση και η δύσκολη ισορροπία του Κ. Μητσοτάκη

  Μια σαφή θέση αλλά και μία σαφή προειδοποίηση να μην προεξοφλείται η θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας εξέπεμψε, χθες, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο μύλο της εσωστρέφειας που επιχειρεί να θέσει σε κίνηση η κυβερνητική προπαγάνδα.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμέτωπος με ψιθύρους, φωνές αλλά και πρωτοσέλιδα που επιχειρούν να εμφανίσουν τη Ν.Δ. διχασμένη έναντι του ονοματολογικού των Σκοπίων, επεδίωξε όχι μόνον να θέσει ένα σαφές πλαίσιο για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μείζον αυτό θέμα αλλά και να διασφαλίσει ότι η πορεία του κόμματος προς την εκλογική νίκη δεν θα υπονομευθεί από αντιδράσεις και πισώπλατα, εσωκομματικά κτυπήματα. Άλλωστε, το «μακεδονικό» έχει δοκιμάσει όλα αυτά τα χρόνια το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας ενώ τα σενάρια για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός «πατριωτικού» πόλου που θα πλαγιοκοπήσει τη Ν.Δ., με αφορμή το «σκοπιανό», αποτελεί ένα σενάριο που συζητείται εντόνως και, πάντως, δεν υποτιμάται από τη γαλάζια ηγεσία.

  Ως προς τις προϋποθέσεις προς την κυβέρνηση για τους όρους αναζήτησης μίας λύσης, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε σαφής, μνημονεύοντας το «Βουκουρέστι» του Κώστα Καραμανλή:

  Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
  Ενα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
  Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων
  Κι αν στο κομμάτι του «γεωγραφικού» προσδιορισμού είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν ενστάσεις, δεδομένου ότι το πλέον ισχυρό σενάριο είναι το «Νέα Μακεδονία» - «Nova Μakedonija», χωρίς όμως να θεωρούνται, εξ αρχής, αποτρεπτικές για συμφωνία, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ενδεχόμενη διαφοροποίηση της Ν.Δ. θα στηριχθεί στην τρίτη προϋπόθεση που θέτει ο κ. Μητσοτάκης: στην αποκήρυξη δηλαδή, και μάλιστα μέσω διμερούς συμφωνίας που θα υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ, κάθε μορφής αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ (δηλαδή ονόματα, περιερχόμενο βιβλίων, συνταγματικές ή άλλες αναφορές περι «μακεδονικότητας»).

  Αυτός ο «αστερίσκος», που μπορεί να αναδειχθεί και σε λόγο καταψήφισης της όποιας συμφωνίας, αποτελεί ένα πρόσθετο λόγο για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η στάση της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να προεξοφλείται. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο στόχος της σειράς δημοσιευμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες, που «απαιτούσαν» από τη Ν.Δ. να πάρει θέση και έσπευδαν να προεξοφλήσουν ρήξη στο εσωτερικό της.

  Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι και διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν, και αναλύσεις για τον κίνδυνο απωλειών από τα δεξιά σε περίπτωση που η Ν.Δ. στηρίξει μία συμφωνία κατατίθενται στον πρόεδρο της Ν.Δ. Δεδομένου ότι ουδείς, δημοσίως, έχει αρνηθεί το «Βουκουρέστι», ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε, και επισήμως, ως την αφετηρία και, ταυτόχρονα, την «κόκκινη» γραμμή της Ν.Δ.

  Έσπευσε, παράλληλα, να σημειώσει ότι εφόσον υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τότε αυτή θα τεθεί στα συλλογικά όργανα της Ν.Δ., τα οποία και θα αποφασίσουν δεσμεύοντας το σύνολο των στελεχών της. Μέχρι τότε, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ανεκτικός έναντι των βουλευτών ή στελεχών του κόμματος που θα θελήσουν να μετάσχουν ακόμη και στα συλλαλητήρια, αρκεί βέβαια – όπως σημείωσε – να θυμούνται ποια είναι η θέση της Ν.Δ. ήδη από το 2007.

  Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης – που σαφώς επιθυμεί να υπάρξει αξιοπρεπής και βιώσιμη λύση – θέτει μία σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου καλέσει τα στελέχη της Ν.Δ. να τοποθετηθούν. Επί του παρόντος, παραμένει άγνωστο εάν θα εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά, μιας και τα δεδομένα της πρότασης δεν υπάρχουν, παρά μόνον ως σενάρια. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι, εφόσον κατατεθεί βιώσιμη πρόταση, εντός Ν.Δ. υπάρχει η κρίσιμη μάζα υπέρ μίας συμφωνίας με τα Σκόπια. Μάλιστα, σε αυτή την πλειοψηφία προσμετρά και την καραμανλική πτέρυγα. Σε πείσμα των λογής – λογής σεναριογράφων...
  newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Σκοπιανό: Η καθαρή θέση και η δύσκολη ισορροπία του Κ. Μητσοτάκη Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews

  Scroll to Top