• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  22 Δεκ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 22 Δεκ 2017 - 7:35 π.μ.

  Αγριεύουν Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Βγάζουν «στο σφυρί» ακίνητα μεγαλοοφειλετών

  Μετά τις τράπεζες οι οποίες τελευταία έχουν σκληρύνει τη στάση τους έναντι των κακοπληρωτών δανειοληπτών επιταχύνοντας τους φυσικούς ή ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, σειρά παίρνουν οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάρος 23.000 μεγαλοοφειλετών τους (αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών). Από το 2018 θα εφαρμόσουν σε σημαντικό βαθμό πλειστηριασμούς ακινήτων στα πλαίσια των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

  Από τους 23.000 μεγαλοοφειλέτες οι 8.000 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 14.000 επιχειρήσεις και όλοι τους περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των μεγαλοοφειλετών (άνω των 150.000 ευρώ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

  Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να αυξηθούν του χρόνου τα φορολογικά έσοδα που αντιστοιχούν σε νέα ή παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών ή επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 2017 εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί περί τα 4 δισ. ευρώ προερχόμενα κατά βάση από ρυθμίσεις χρεών οφειλετών και κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εκτός των παραπάνω δράσεων το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου η Μονάδα Είσπραξης Μεγάλων Οφειλών και το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Ασφαλιστικών Οφειλών θα πρέπει να συντάξουν στοχευμένο, ποσοτικοποιημένο και χρονικά προσδιορισμένο σχέδιο δράσης κατά των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου με βάση το οικονομικό τους προφίλ, τα περιουσιακά τους στοιχεία και το ύψος των οφειλών τους.

  Στη συνέχεια θα πρέπει εντός του έτους να καθορίσουν τους εισπρακτικούς στόχους και το χρονοδιάγραμμα.

  Στον σχεδιασμό θα συμπεριληφθούν εκτός των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και των τρεχουσών ρυθμίσεων και αρκετά προγράμματα πλειστηριασμών που θα αφορούν περιουσιακά στοιχεία των μεγαλοοφειλετών.

  Στόχος είναι να βγουν σε πλειστηριασμό τουλάχιστον 1.000 ακίνητα (όχι κατ’ ανάγκη πρώτες κατοικίες) όπως εξοχικά, αποθήκες, αγροτεμάχια, πάγια στοιχεία επιχειρήσεων κλπ.

  Τα τελευταία χρόνια με βάση τα πεπραγμένα της φορολογικής διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων ελάχιστα ακίνητα μεγαλοοφειλετών έχουν βγει σε πλειστηριασμό και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου έγιναν πλειστηριασμοί ακινήτων αυτοί κρίθηκαν άγονοι, ελλείψει ενδιαφερόμενων πλειοδοτών.

  Μάλιστα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν έγιναν σχεδόν ποτέ γιατί αποτελεί εθιμικό δίκαιο ο προϊστάμενος μιας εφορίας να χρησιμοποιεί το μέτρο του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε έσχατες περιπτώσεις.

  Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, όπως εφαρμόζεται από τις Τράπεζες. Για να αυξηθεί το ενδιαφέρον από πλευράς αγοραστών για την πλειοδοσία ακινήτων που θα εκπλειστηριάζονται αντικαθίσταται διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με ό,τι ισχύει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ορίζεται ότι τιμή εκκίνησης του ακινήτου κατά τον πλειστηριασμό θα είναι η εμπορική του αξία, που θα ορίζεται από ειδικό εκτιμητή και όχι η υψηλότερη αντικειμενική του αξία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
  Newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Αγριεύουν Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Βγάζουν «στο σφυρί» ακίνητα μεγαλοοφειλετών Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top