• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  4 Δεκ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 4 Δεκ 2017 - 7:30 μ.μ.

  Μοσκοβισί: Πριν από τα Χριστούγεννα το βασικό πακέτο προαπαιτούμενων

  Εχουμε καλά νέα από την Αθήνα. Η σκληρή δουλειά που έγινε από τους Θεσμούς και την κυβέρνηση οδήγησαν στο SLA, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του οργάνου.
  Σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα είναι η εφαρμογή των prior actions. Όπως είπε, ένα μεγάλο μέρος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και το υπόλοιπα την νέα χρονιά.
  Μετά θα γίνει η έκθεση συμμόρφωσης ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να λάβει την επίσημη απόφαση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση και ότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν δικαστικές εμπλοκές.
  «Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.
  Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι το SLA ήρθε μετά από πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις. Δώσαμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξε ξανά τόσο ομαλή διαδικασία διαπραγματεύσεων κάτι που προφανώς είναι πολύ καλό νέο. Κοιτάζουμε τώρα την δουλειά που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
  Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα δήλωσε πως θα καλυφθούν το συντομότερο δυνατό. Κατανοώ πως το βασικό πακέτο θα υιοθετηθεί πριν τα Χριστούγεννα και τα επόμενα μετά.
  Το τέλος της αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22 Ιανουαρίου, κάτι που δεν είναι μόνο επιθυμητό αλλά και εφικτό, σημείωσε.
  Όλοι αποδέχονται την υπεραπόδοση»
  Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ο Πιέρ Μοσκοβισί στάθηκε στο ότι όλοι οι θεσμοί αποδέχονται την «κατά πολύ» υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν για φέτος 1,75% του ΑΕΠ. Υπάρχει συμφωνία και για το 2018 που ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ.
  Στάθηκε στο ότι έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο
  Ρέγκλινγκ: Τονώνεται η εμπιστοσύνη
  Χαρούμενος για το SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, λέγοντας ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, ενώ τονώνει την εμπιστοσύνη στις αγορές.
  Στάθηκε στην ανακοίνωση του Ταμείου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος από τα οποία δεν προκύπτει κόστος για τα κράτη μέλη της ΕΕ. σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε μεγαλύτερο όφελος (25 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 αντί για 20 που αναμένονταν).
  Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ τα παραπάνω δεν αλλάζουν κάτι σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα υιοθετηθούν αν απαιτηθεί.
  Οι δύσκολες στιγμές του Ντάισελμπλουμ και ο Βαρουφάκης
  Απαντώντας σε ερώτηση για την θητεία του μίλησε για μερικές πολύ δύσκολες στιγμές. Στην αρχή της θητείας του ήταν η κρίση στην Κύπρο, με σκληρές αποφάσεις και αλλαγή πορείας στη συνέχεια. Παραδέχτηκε ότι η επικοινωνιακή του προσέγγιση τότε μπορούσε να είναι καλύτερη αλλά υπεραμύνθηκε των τότε αποφάσεων.
  Αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2015, οπότε επιτεύχθηκε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
  Σημείωσε πάντως ότι αυτά θα τα γράψει σε βιβλίο με τον Πιέρ Μοσκοβισί να συμπληρώνει πως κάποιος πρέπει να γράψει τι έγινε καθώς προς ώρας το μόνο βιβλίο που υπάρχει είναι το «Adults in the room»), του Γιάνη Βαρουφάκη, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν ιστορίες για παιδιά και ότι η ιστορία πρέπει να γραφτεί «χωρίς παράνοιες και ψέματα».

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μοσκοβισί: Πριν από τα Χριστούγεννα το βασικό πακέτο προαπαιτούμενων Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top