• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  18 Δεκ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 18 Δεκ 2017 - 10:03 μ.μ.

  Στα άκρα η σύγκρουση Στ. Κοντονή με την Δικαιοσύνη: «Κοροϊδεύετε την κοινωνία»

  Στα άκρα οδηγεί την σύγκρουση με την Δικαιοσύνη ο κ. Σταύρος Κοντονής αναφορικά με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» υποστηρίζοντας ότι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θέτουν εξαιρέσεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «κοροϊδεύουν την κοινωνία».
  «Η κυβέρνηση σήμερα επανέρχεται και λέει: Να δούμε ποιος θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που επιμένει στην διαφάνεια και τον έλεγχο ή όσοι συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη έλεγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στο Λαό;» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης.
  Υπενθυμίζεται πως σήμερα δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την σχετική υπουργική απόφαση που αφορά τα «πόθεν έσχες» όλων των υπόχρεων.
  Πιο αναλυτικά ο κ. Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου διεξάγεται η  συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό είπε «μετά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί διακαώς την συνεργασία. Όμως πάνω από όλα θέτει ζήτημα Δημοκρατίας και Ισονομίας. Δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα». Ειδικότερα, για την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που προέβλεπε πως θα δηλώνονται μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις και όχι το περιεχόμενο των θυρίδων, ο κ. Κοντονής είπε: «τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις όπως έγινε με την προηγούμενη απόφαση και με αυτή απόψε τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. Ας το καταλάβουν. Οσοι λένε το αντίθετο κοροϊδεύουν την κοινωνία».
  «Αν ο νόμος ή οι δικαστικές αποφάσεις λένε στον υπόχρεο δήλωσης πόθεν έσχες πως πρέπει να βάζει τις τραπεζικές καταθέσεις αλλά δεν υποχρεούται να δηλώνει τα μετρητά στην θυρίδα της τράπεζας τότε ακυρώνεται ο νόμος και η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο. Αυτό είναι το σημαντικό» τόνισε σε άλλο σημείο.
  Στον αέρα οι δηλώσεις πόθεν έσχες: Μη νόμιμη η υπουργική απόφαση, έκρινε το ΣτΕ
  Για όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο για τους δικαστές ακυρώθηκε σήμερα στο σύνολό της από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3212/2017) η υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα, σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
             
  Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν: 1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ. 2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας  τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες. 3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά. 4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως. 5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. 6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ' όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.
               
  Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ' ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες. Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
  Συνεργάτες Τσίπρα: Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος
  «Να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» σχολίασε σιβυλλικά πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου.

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Στα άκρα η σύγκρουση Στ. Κοντονή με την Δικαιοσύνη: «Κοροϊδεύετε την κοινωνία» Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top