• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  17 Δεκ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 17 Δεκ 2017 - 8:10 μ.μ.

  Σταθάκης: Η τραγωδία στη Μάνδρα οφείλεται κυρίως στην παράλογη ανθρώπινη παρέμβαση

  Στις συνέπειες της παράλογης ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, απέδωσε καταρχάς τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
  «Καταρχάς, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι το οδυνηρό χτύπημα που δέχθηκε η Δυτική Αττική, οφείλεται πρωτίστως στις συνέπειες της παράλογης ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, εδώ και δεκαετίες» συμπέρανε ο κ. Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, πλέον ότι η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται, εν μέρει, με την κλιματική αλλαγή. «Η αντιμετώπιση του φαινομένου, στο πλαίσιο της "Συμφωνίας του Παρισιού", βρίσκει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή υλοποίησης φιλόδοξων, δεσμευτικών, περιβαλλοντικών στόχων».
  Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις απαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.
  Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει:
  • Την άμεση ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού και την εκπόνηση και εφαρμογή πολεοδομικών μελετών που θα ενσωματώνουν πράξεις για αντιπλημμυρική προστασία. «Προς αυτήν την κατεύθυνση»- ανέφερε -«συνεργαζόμαστε με τους δήμους στη Δυτική Αττική για την επίσπευση της αναθεώρησης των Γενικών Πολεοδομικών τους Σχεδίων, που θα δώσουν πνοή στην περιοχή, προσεγγίζοντας ανάλογα τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν». 
  • Την οργάνωση υφιστάμενων ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων και άτυπων συγκεντρώσεων σε δύο άξονες είτε θεσμοθετώντας τις άτυπες είτε οργανώνοντας τις νέες. 
  Συγκεκριμένα, όπως είπε, «προς αυτήν την κατεύθυνση:
  Προωθούμε τη θεσμοθέτηση της πολεοδομικής μελέτης οργάνωσης του ΒΙΠΑ-Καλυμπάκι, σε συνεργασία με το δήμο Ελευσίνας, διασφαλίζοντας κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο (ανάπλαση Χαλυβουργική).
  Ολοκληρώνονται, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, οι απαιτούμενες ενέργειες για τη θεσμική θωράκιση της οργανωμένης και συντεταγμένης ανάπτυξης του κλάδου της εφοδιαστικής στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.
  • Την επεξεργασία σχεδίων για τη μετεγκατάσταση, ασύμβατων, υψηλής όχλησης, ρυπογόνων, χρήσεων, ιδιαίτερα από περιοχές που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας.
  • Την προώθηση έργων στον αστικό ιστό για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού χαρακτήρα της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
  Προωθείται μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.
  Σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, προωθούμε δράσεις για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης».

  Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ξεχωριστή διάσταση έχει ο νόμος για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. «Δημιουργεί δρακόντεια οικονομικά αντικίνητρα για την αυθαίρετη δόμηση και παρεμβαίνει στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών» σημείωσε ο ίδιος.
  Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ολοκληρωμένα και επικαιροποιημένα πολεοδομικά σχέδια, δεν έχει κτηματολόγιο, δεν έχει δασικούς χάρτες, δεν έχει σχεδιασμό για τις παραλίες, κλπ. «Η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα με ενιαίο τρόπο, διότι δεν θεραπεύεται κανένα πρόβλημα, εάν το δει κάποιος αποσπασματικά» διευκρίνισε ο ίδιος.
  Συγκεκριμένα, είπε: «Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη και συνολική στρατηγική σε δύο άξονες:
  • Αναρτούμε δασικούς χάρτες, μία μεγάλη τομή, η οποία θα δημιουργήσει ισχυρή και στέρεα βάση στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Σύντομα, θα προωθήσουμε ρύθμιση για την οριοθέτηση των παραλιών σε όλη τη χώρα. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητα προαιτούμενα για το Κτηματολόγιο και τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που προωθούμε με πολύ δυναμικό τρόπο. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο, με στόχο, έως το 2020, να έχει κτηματολόγιο το 70% της επικράτειας.
  •  Δρομολογούμε την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους δήμους σε όλη τη χώρα, τα οποία θέλουμε να αποτελέσουν εργαλεία οργάνωσης και χωρικής ανάπτυξης, συνδέοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό με τα επιχειρησιακά σχέδια των δήμων και τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και ολοκληρώνουμε τα 13 Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια».

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Σταθάκης: Η τραγωδία στη Μάνδρα οφείλεται κυρίως στην παράλογη ανθρώπινη παρέμβαση Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top