• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  6 Δεκ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 6 Δεκ 2017 - 5:16 μ.μ.

  Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Ερντογάν

  Δύο απόψεις καθηγητών για τα κρίσιμα ζητήματα των συνομιλιών του Προέδρου της Τουρκίας με την ελληνική ηγεσία
  «Οι Έλληνες αναμένουν την επίσκεψη Ερντογάν με “σταυρωμένα τα δάχτυλα”». Με αυτόν τον τίτλο περιγράφει η αγγλική διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Hurriyet», σε άρθρο της δημοσιογράφου και πανεπιστημιακού στο Πανεπιστήμιο Βirgi της Κωνσταντινούπολης Αρριέτας Φερεντίνου, την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα σήμερα (σ.σ.: Πέμπτη) και αύριο.
  Η πρώτη επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της γειτονικής χώρας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, προσδοκιών, αλλά και θεωριών συνωμοσίας σχετικά με το τι θα πρέπει να αναμένει κανείς από τον κατά γενική ομολογία αμφιλεγόμενο Τούρκο Πρόεδρο.
  «Δρακόντεια» χαρακτηρίζονται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει πι ελληνικές αρχές για την προστασία του Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα με συνοδεία 200 αστυνομικών της Προεδρικής Φρουράς της Τουρκίας ακροβολισμένους σε διάφορα «στρατηγικά» σημεία της επίσκεψης. Επιπλέον 2.800 αστυνομικούς θα διαθέσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (εν αντιθέσει πάντως με τα όσα έχουν γραφεί τις τελευταίες ημέρες, είναι η μισή δύναμη συγκριτικά με αυτή που διατέθηκε για την επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι).
  «Αυτό που θα επιδιώξει ο Τούρκος Πρόεδρος με την επίσκεψή του στη χώρα μας, όπως πρόσφατα στη Σερβία, και – κυρίως – στις επαφές που πρόκειται να έχει με εκπροσώπους της ελληνικής μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας προβάλλοντας τον ισλαμικό λόγο και το ηγετικό του προφίλ. Νομίζω όμως πως ο κύριος Ερντογάν, όντας αρκετά ευφυής, θα αποφύγει να προκαλέσει την ελληνική πλευρά προβάλλοντας τον εαυτό του, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Κομοτηνή, ως “πατέρα των Τούρκων της Θράκης” ανέφερε στο «Π» ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Μαριόρας.
  Τα «καυτά ζητήματα» στις επαφές Τσίπρα - Ερντογάν
  Το μεταναστευτικό, όπου η αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο), η τρομοκρατία με τις πρόσφατες συλλήψεις των 9 Τούρκων αριστεριστών του DHKP-C (Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο), οι Τούρκοι «πραξικοπηματίες» για το καθεστώς Ερντογάν αντικυβερνητικοί που έχουν βρει καταφύγιο στην χώρα μας, για α αποφύγουν τη σύλληψη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης (στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο συζητήθηκε η προσφυγή μιας χήρας Ελληνίδας μουσουλμάνας κατά του ισλαμικού νόμου της σαρίας), τα «καυτά» ελληνοτουρκικά θέματα στο Αιγαίο και οι τουρκικές παραβιάσεις, καθώς και το Κυπριακό, είναι ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.
  «Πολύ συχνά η επίσκεψη ξένων ηγετών στη χώρα μας συνοδεύεται από την καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών για τα πιθανά οφέλη για την εξωτερική μας πολιτική. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται μια νέα ώθηση μέσω της σύναψης συμφωνιών οικονομικού κατά βάση χαρακτήρα (π.χ. επανάληψη σιδηροδρομικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης). Στο Κυπριακό η πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Λευκωσία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Η καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί κέρδος για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή την περίοδο και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγιπ Έρντογαν» τόνισε στο «Π» ο διδάκτωρ Ιστορίας Γιάννης Μούτσης.
  Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα των Ελλήνων της Θράκης, η ελληνική πλευρά θέλει να πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφύγει τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη την Παρασκευή.
  Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει οφέλη από την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου σε ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. Ιδιαίτερα μετά την όξυνση των σχέσεων με τη Γερμανία και ενόψει της παρουσίασης από την τουρκική πλευρά μιας «νέας φόρμουλας» του αντιτρομοκρατικού νόμου που θα προσπαθήσει να «κάμψει» τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων Εταίρων, για την άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες.
  Στην ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη του στην Ελλάδα, για την «αναθέρμανση» των «παγωμένων» σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη αναφέρεται σε διάφορες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και ο γερμανικός τύπος.
  Όμως τα «φλέγοντα ζητήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου ένας λανθασμένος χειρισμός εκ μέρους ενός εκ των δύο πλευρών μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, είναι πολλά.
  Μεταναστευτικό
  «Καίριο ζήτημα στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Τούρκο Πρόεδρο είναι το κομμάτι της μετανάστευσης και οι προσφυγικές ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, φοβάμαι ότι ο φετινός χειμώνας στο προσφυγικό ζήτημα στα νησιά του Αιγαίου θα “βαφτεί με αίμα”.
  Πρέπει να γίνει κατανοητό, κυρίως από την ελληνική πλευρά, ώστε κατόπιν να επιδιώξει τη διατύπωση δεσμεύσεων εκ μέρους του κ. Ερντογάν για καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών από την τουρκική ακτοφυλακή, ότι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Μιχάλης Μαριόρας.
  Δράσεις και αντιδράσεις στη Θράκη
  Μεγάλη είναι η κινητικότητα στη Θράκη ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία περιλαμβάνει πέρασμα από την Κομοτηνή και – σύμφωνα με πληροφορίες – συναντήσεις στο τουρκικό προξενείο την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Παρασκευή είναι η ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.
  Ο Τούρκος Πρόεδρος θα ταξιδέψει αεροπορικώς για τη Θράκη το πρωί της Παρασκευής . Η πτήση του θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης και αμέσως θα φύγει για Κομοτηνή, όπου ο πρώτος του σταθμός θα είναι το μικρό τζαμί Κιρμαχαλέ για την προσευχή της Παρασκευής. Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα xronos.gr, αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε προσευχή του Τούρκου Προέδρου στο Εσκί Τζαμί, εκεί όπου εδρεύει ο διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση Μουφτής.
  Τελικά ο Ερντογάν επέλεξε να προσευχηθεί μαζί με τους ομοθρήσκους του σ’ ένα μικρό τζαμί, σε μια κίνηση «καλής θέλησης», σύμφωνα με την ελληνική πλευρά.
  Μετά την προσευχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν θα έχει συναντήσεις με φορείς της μειονότητας. Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει ο Χακάν Τσαβούσογλου, που κατάγεται από τη Ροδόπη και είχε προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν, με δική του επίσκεψη το περασμένο διάστημα. Τότε μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την ομιλία του στην «τουρκική» νεολαία, όπου είχε αποκαλέσει «τουρκική μειονότητα» τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και είχε πει μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν τους δίνει τα προνόμια που πρέπει.
  Δράσεις από τους υπέρμαχους της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά και αντιδράσεις από όσους δεν επιθυμούν τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κομοτηνή, έντονο παρασκήνιο και πολλά ακόμη συμβαίνουν αυτό το διάστημα, μόλις μερικά 24ώρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη.
  Ο Ερντογάν είχε ξαναέρθει στην περιοχή, τον Μάιο του 2004, τότε υπό το αξίωμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Τότε, αναφερόμενος στους «αδελφούς της Δυτικής Θράκης», είπε ότι «όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα τόσο θα προοδεύει η δική σας ευτυχία». Στη διαδρομή από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο τουρκικό προξενείο ο Τούρκος τότε πρωθυπουργός είχε γίνει δέκτης θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομοθρήσκους του, οι οποίοι τον χειροκρότησαν φωνάζοντας «Ινσαλάχ», δηλαδή «ο θεός μαζί σου».
  22 συλλογικότητες λένε «όχι στην επίσκεψη»
  «Επιτέλους, ασκήστε κυριαρχία» αναφέρουν σε επιστολή τους 22 συλλογικότητες της Θράκης λέγοντας ισχυρό «όχι» στο πέρασμα Ερντογάν από τη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή, που φέρει τον τίτλο «Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν», έχει ως αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα, την Τρίτη το πρωί η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τριών αφισοκολλητών, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών ενημερωτικών μέσων.
  topontiki

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Ερντογάν Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top