• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  18 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 18 Νοε 2017 - 5:15 μ.μ.

  Πώς θα μείνετε για πάντα νέοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες;

  Ποιος δεν θα ήθελε να καθυστερήσει για … πάντα τα σημάδια της ηλικίας που προχωρά και των χρόνων που «φορτωνόμαστε» στην πλάτη μας;

  Όλοι μας είναι η προφανής απάντηση και οι ειδικοί εδώ και χρόνια προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό της νεότητας. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, μια χημική ένωση που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση των κυττάρων.

  Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και του Μπράιτον έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για τη γήρανση και βρήκαν έναν τρόπο ανανέωσης των ανενεργών γερασμένων κυττάρων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα κύτταρα να φαίνονται και να συμπεριφέρονται σαν να ήταν νεότερα.

  Οι ερευνητές εφάρμοσαν ενώσεις που ονομάζονται ανάλογα ρεσβερατρόλης, οι οποίες απαντώνται φυσικά στο κόκκινο κρασί, τη μαύρη σοκολάτα, τα κόκκινα σταφύλια και τα μύρτιλλα, σε καλλιέργεια κυττάρων.


  Προηγούμενη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ είχε διαπιστώσει ότι μια ομάδα γονιδίων που ονομάζονται παράγοντες συγκόλλησης σταματά να λειτουργεί σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η εφαρμογή των αναλόγων ρεσβερατρόλης στα κύτταρα προκάλεσε επανενεργοποίηση των παραγόντων συγκόλλησης.

  Μέσα σε ώρες από την εφαρμογή της θεραπείας, τα γερασμένα κύτταρα είχαν αρχίσει να διαιρούνται εκ νέου και είχαν μεγαλύτερα τελομερή, τα οποία είναι τα «καπάκια» των χρωμοσωμάτων που μικραίνουν καθώς μεγαλώνουμε.

  Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που βοηθούν τα άτομα να γερνούν καλύτερα και χωρίς σημαντικά εκφυλιστικά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι άνθρωποι καθώς γερνούν.

  Ένας από τους λόγους για τους οποίους γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε είναι ότι οι ιστοί μας συσσωρεύουν γερασμένα κύτταρα που είναι μεν ζωντανά, αλλά δεν αναπτύσσονται ή δεν λειτουργούν όπως πρέπει.

  Οι παράγοντες συγκόλλησης διασφαλίζουν τη λειτουργία των γονιδίων όπως πρέπει, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά ή και καθόλου, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των κυττάρων να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του περιβάλλοντός τους. Τα γερασμένα κύτταρα έχουν επίσης λιγότερους παράγοντες συγκόλλησης, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

  Η καθηγήτρια Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και επικεφαλής της έρευνας, Lorna Harries, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε οι άνθρωποι να ζουν με υγεία για όλη τους τη ζωή. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η χρήση χημικών ουσιών για την επαναλειτουργία μιας σημαντικής ομάδας γονιδίων που απενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να προσφέρει ένα μέσο για την αναζωογόνηση των γερασμένων κυττάρων».

  Η ίδια εξήγησε επίσης ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι τα κύτταρα μπορούν να «θεραπευτούν» ώστε να ανακτήσουν κάποια χαρακτηριστικά της πρώτης τους νιότης.

  Πηγή: iatrikanews

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Πώς θα μείνετε για πάντα νέοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες; Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews


  Scroll to Top