• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  30 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 30 Νοε 2017 - 7:30 π.μ.

  Χρόνια Πολλά - Εορτή του Αγίου Ανδρέα

  Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου τελείται από την Εκκλησία μας στις 30 Νοεμβρίου.
  Στις 19 Ιανουαρίου εορτάζεται η επιστροφή των λειψάνων του σταυρού του μαρτυρίου του από την Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας στην Μητρόπολη Πατρών (19 Ιανουαρίου 1980). Στις 20 Ιουνίου γιορτάζεται η κατάθεση των λειψάνων του στον ανοικοδομηθέντα Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό (550). Στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η επιστροφή της τιμίας κάρας του από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ι. Μητρόπολη Πατρών (26 Σεπτεμβρίου 1964) και η ανάμνηση των εγκαινίων του νέου ναού του κατά την ίδια ημέρα (26 Σεπτεμβρίου 1974).

  Ενοριακούς ναούς αφιερωμένους στον Απόστολο Ανδρέα στην Μητρόπολη Ηλείας έχουμε στην Αγία Τριάδα (Μποκοβίνα), στο Μαζαράκι και στην Δαφνιώτισσα Πηνείας. Σ’ αυτόν είναι αφιερωμένο και το ένα κλίτος, το αρι­στερό, του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου Πύργου, καθώς και οι ναοί των οικισμών Τσιχλαϊκων-Αμαλιάδος, Δάφνης (ενορία Αετορράχης) και Καλυβίων - Αστρά.
  Στην Ηλεία υπάρχει τέλος η παλαιά προφορική παράδοση, ότι σε παρα­λιακη τοποθεσία πλησίον του Κατακώλου, στην Αρχαία Φειά, αποβιβάσθηκε ο Απόστολος Ανδρέας και εκήρυξε στους κατοίκους της, πριν να μεταβεί στην Πάτρα για να κηρύξει και να μαρτυρήσει. Γι’ αυτό και η περιοχή αυτή ονομάζεται Άγιος Ανδρέας, ενώ έχει κτισθεί και ναός προς τιμήν του εκεί.

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Χρόνια Πολλά - Εορτή του Αγίου Ανδρέα Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews


  Scroll to Top