• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  20 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 20 Νοε 2017 - 9:28 π.μ.

  Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου - Αύριο η τριμερής συνάντηση για τα ενεργειακά με την συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα (φωτό)

  Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

  Η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο Προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

  Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προσφωνήσει, σε ειδική συνεδρίαση, την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.  Στις 7 το βράδυ, οι δύο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Αιγύπτου, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.

  Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G - Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ' αυτές τις περιπτώσεις).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθίσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.  Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.

  Οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συζητήσουν βεβαίως και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου - Αύριο η τριμερής συνάντηση για τα ενεργειακά με την συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα (φωτό) Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top