• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  19 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 19 Νοε 2017 - 9:00 μ.μ.

  ΟΕΚ: Πότε έρχονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους 81.715 δανειολήπτες

  Στην τελική ευθεία η πολυπόθητη ρύθμιση για τους 81.715 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την ρύθμιση των δανείων η οποία θα παρέχει έως και διαγραφή χρέους για κάποιες περιπτώσεις δανειοληπτών.

  Παράλληλα, όσοι δανειολήπτες, βρεθεί ότι έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν το υπόλοιπο 40% αυτού.

  Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που έρχονται για τους οφειλέτες:

  1. Ρύθμιση για χρέος μικρότερο από 6.000 ευρώ

  Οι δανειολήπτες για τους οποίους το συνολικό τους χρέος (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 35.000 δανειολήπτες.

  2. Διαγραφή τόκων κεφαλαίου-τόκων υπερημερίας-κεφαλαιοποιημένων τόκων

  α) Διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

  β) Οι τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού.

  γ) Οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό δανεισμού.

  3. Εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης

  α) Εφαρμόζεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

  β) Εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σε αυτές ανήκουν οι τρίτεκνοι, οι συνταξιούχοι, οι περιπτώσεις χηρείας, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμΕΑ, οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι.

  γ) Εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

  4. Ρύθμιση 60% - 40%

  Στις περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν καταβάλει ποσό που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου που του αντιστοιχεί, το δάνειο θεωρείται εξοφληθέν και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντι του δανειολήπτη.

  Μετά την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων περίπου 49.000 δανειολήπτες θεωρούνται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους.

  5. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

  Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη, σε συνδυασμό με τις παραπάνω ρυθμίσεις, μειώνει σημαντικά την μηνιαία δόση με άμεση θετική συνέπεια στην καθημερινότητα του δανειολήπτη. Έμμεση συνέπεια αποτελεί η μηνιαία αύξηση των εσόδων του Οργανισμού.

  6. Μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής

  Οι άνεργοι οφειλέτες δύνανται με αίτηση τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεση τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη , χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης.

  7. Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής

  α) Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός πέντε ετών, δικαιούται μείωσης 40% στο τελικό ποσό του δανείου.

  β) Εφόσον καταβάλει το 80% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός οχτώ ετών, δικαιούται μείωσης 20% στο τελικό ποσό του δανείου.

  Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής και των αντιστοίχων απομειώσεων.

  8. Ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης

  Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 ευρώ, μπορούν να καταβάλλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Επίσης, για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και συνολικό χρέος μεγαλύτερο των 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΟΕΚ: Πότε έρχονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους 81.715 δανειολήπτες Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews


  Scroll to Top