• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  9 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 9 Νοε 2017 - 3:38 μ.μ.

  Γ. Ντάισελμπλουμ: Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο 2017 - Το πρώτο μνημόνιο ήταν για να σωθούν οι τράπεζες

  Την ανάγκη να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους υπογράμμισε με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

  Την εν λόγω τοποθέτηση την έκανε αναφερόμενος στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δείχνουν μειωμένη την ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2017. «Ερμηνεύοντας» την επί τα χείρω πρόβλεψη της Επιτροπής, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως «οι θεσμοί και η επιρροή τους είναι ισχυρά στην ελληνική οικονομία. Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έφεραν μείωση στην εκτίμηση ανάπτυξης. Είναι κρίσιμο να κλείσει η 3η αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου».

  Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος και ικανοποιημένος από την πρόοδο των συζητήσεων με τους Θεσμούς. «Μίλησα και σήμερα με τους Θεσμούς και μου είπαν ότι η πορεία της 3ης αξιολόγησης πάει καλά», είπε, ενώ σχετικά με τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, διευκρίνισε πως αυτές θα εκκινήσουν στις αρχές του 2018, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

  Σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας. «Εάν υπάρξει πάλι κάποιο σοκ ή χαμηλότερες επιδόσεις είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σημαντικός για την επόμενη δεκαετία» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η τεχνική εργασία για τη διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.  Τι είπε για τα εργασιακά

  Εξάλλου υπεραμύνθηκε των επιλογών της τρόικας ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. «Από την αρχή του τρέχοντος προγράμματος, στόχος ήταν η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της και ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της. Θέλαμε η ανάκαμψη της Ελλάδας να βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

  «Όπως έχουμε μάθει μέσα στην κρίση, οι μη ρεαλιστικές υποθέσεις μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ. Παράδειγμα είναι η ανεργία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο 21%, σημείωσε. Η ανεργία υποχωρεί αλλά παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και απαιτούνται δράσεις. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
  Και σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως από τη μια πλευρά της εξίσωσης είναι τα εργασιακά δικαιώματα και από την άλλη η ανάγκη διασφάλισης μιας σχετικής ευελιξίας ώστε να παραμείνει ελκυστική η αγορά εργασίας.

  Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε ότι πάγωσαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να «διορθωθούν» οι ανισορροπίες που είχαν προκύψει από τη μεγάλη αύξηση των μισθών μετά την εισαγωγή του ευρώ. Ωστόσο, επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος, «μέσα στο επόμενο έτος».

  «Φέραμε τα μνημόνια για να σώσουμε τις τράπεζες»

  Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσε μια παραδοχή του κ. Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τον λόγο που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια στην χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, για το κατά πόσο συμφωνεί με την δήλωση το πρώην επιτρόπου Όλι Ρεν ότι «τα προγράμματα διάσωσης εκπονήθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες», ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε:

  «Κατά πόσο συμφωνώ με τον Όλι Ρεν, που είπε ότι το πρώτο πρόγραμμα έγινε για να στηριχτούν οι τράπεζες. Στο πρώτο στάδιο της κρίσης, στις χώρες μας, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες. Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο. Και αυτό ισχύει για όλες μας τις χώρες. Οι τράπεζες παντού στην Ευρώπη σώθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου».

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Γ. Ντάισελμπλουμ: Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο 2017 - Το πρώτο μνημόνιο ήταν για να σωθούν οι τράπεζες Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top