• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  9 Νοε 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 9 Νοε 2017 - 11:05 π.μ.

  «Τελειώνουν» 15 ΔΕΚΟ έως τα τέλη του χρόνου μέσω του Υπερταμείου – Προς «ξήλωμα» οι διοικήσεις τους

  Το αργότερο έως τα τέλη του χρόνου θα πρέπει να έχει συσταθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ως υπομονάδα του Υπερταμείου, η οποία θα κληθεί να τρέξει την πώληση ή αξιοποίηση μεγάλων Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ).

  Μάλιστα, πρόσφατα οι εκπρόσωποι των Θεσμών άσκησαν πιέσεις στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο και αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της Γ' Αξιολόγησης του προγράμματος.

  Στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών θα πρέπει να μεταβιβαστούν τουλάχιστον 15 μεγάλες ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων ποσοστό μετοχών 34% της ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΑΣΑ, το 51% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ,οι Ελληνικές Αλυκές,η Διώρυγα Κορίνθου,ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ-HELEXPO, η ELBO κλπ.

  Η σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών θα συνδυαστεί και με την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ που πρόκειται να μεταβιβαστούν ώστε να καταστούν αποδοτικότερες και λειτουργικότερες, ενώ υπό αίρεση θα τεθούν οι τωρινές διοικήσεις τους που έχουν τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση.

  Στόχος να ελεγθούν με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια διοίκησης στο αν μπορούν να ανταποκριθούν σε νέες σύγχρονες απαιτήσεις οργάνωσης και απόδοσης των επιχειρήσεων. Οσες από τις τωρινές διοικήσεις ΔΕΚΟ αξιολογηθούν αρνητικά θα παυτούν και θα αντικατασταθούν από άλλες με στόχο να λήξει στην περίπτωση των υπό πώληση ή αξιοποίηση ΔΕΚΟ η κομματικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων.

  Εκτός της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών ρόλο επιταχυντή στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ώστε να συγκεντρωθούν φέτος και του χρόνου τα δισ. ευρώ που έχουν προκαθοριστεί για την εξόφληση μέρους του δημοσίου χρέους «παίζουν» και οι άλλες δύο υπομονάδες του Υπερταμείου, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το ΤΑΙΠΕΔ. Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έχει στο χαρτοφυλάκιο της προς πώληση 7.000 ακίνητα του δημοσίου προερχόμενα κυρίως από τον ΕΟΤ και τα Ολυμπιακά Ακίνητα, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) έχουν εκχωρηθεί ποσοστά προς πώληση από ορισμένες ΔΕΚΟ (ποσοστό μετοχών 17% από τη ΔΕΗ).
  Newpost.gr

 • Κάντε like στον istioforo news



  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: «Τελειώνουν» 15 ΔΕΚΟ έως τα τέλη του χρόνου μέσω του Υπερταμείου – Προς «ξήλωμα» οι διοικήσεις τους Rating: 5 Reviewed By: istioforos news


  Scroll to Top