• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  24 Οκτ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 24 Οκτ 2017 - 8:06 μ.μ.

  ΗΠΑ προς Σερβία: «Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ΕΕ, ξεχάστε την Ρωσία»!

  «Τα κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να επιδείξουν με σαφήνεια την απόφασή τους. Δεν μπορούν να κάθονται ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες», δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιν Γι, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στο Βελιγράδι.
  Πρόσθεσε ότι η Σερβία, πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.«Τα κράτη πρέπει να επιλέξουν μια πλευρά, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι.  Είναι σημαντικό η χώρα να κάνει μια στρατηγική επιλογή,  ώστε να αποτελεί μέρος της επίσημης πολιτικής της, όπως έκανε η Κροατία, πριν ενταχθεί στο  ΕΕ, όπως έκανε το Μαυροβούνιο σχετικά με το ΝΑΤΟ.  Οι αξίες είναι σημαντικές, αλλά πιο σημαντικότερα είναι τα έργα από τις λέξεις και πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα», είπε ο Γι.
  Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν αυτές οι χώρες να είναι σταθερές, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα αργότερα.
  «Όσο υπάρχουν διαφωνίες που δεν έχουν επιλυθεί, υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων. Ωστόσο, η γενική τάση για την ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή είναι θετική» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό όραμα για τα Βαλκάνια διαφέρει από το ευρωπαϊκό και βασίζεται στις δραστηριότητες της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία επιδιώκει για τα Βαλκάνια να παραμείνουν αδύναμα και διχασμένα, όχι ισχυρά και ενσωματωμένα στην ΕΕ.
  Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βουλίν καταδίκασε έντονα τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος χθες είπε ότι η Σερβία «δεν μπορεί να  κάθεται σε δύο καρέκλες» και  κάλεσε το Βελιγράδι να παύσει την ισορροπία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο  Ria Novosti.
  “Η δήλωση του κ. Χόιτ Μπράιν Γι, είναι μια χείριστη δημόσια και διπλωματική πίεση για τη χώρα μας και το δικαίωμά μας  να παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις.  Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η θέση και η απάντηση του προέδρου Αλεξαντάρ Βούτσιτς, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πίεση, όπως έχει πράξει μέχρι τώρα”,  είπε ο Βουλίν.
  Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές δεν προέρχονται από έναν φίλο ή  κάποιον που σέβεται τη Σερβία, τις πολιτικές μας και το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις.«Η Σερβία θα λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και δεν δίνει σημασία στο πόσο μεγάλοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν αποφάσεις για εμάς», κατέληξε ο Βουλίν.

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: ΗΠΑ προς Σερβία: «Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ΕΕ, ξεχάστε την Ρωσία»! Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews


  Scroll to Top