• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  7 Σεπ 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 7 Σεπ 2017 - 3:59 μ.μ.

  Πώς να το μάθεις να κάνει δουλειές του σπιτιού ανά ηλικία!

  Ένα από τα δύσκολα πράγματα για κάθε μητέρα είναι το πώς να πείσει το μικρό της να συμμαζέψει το δωμάτιό του, να μην αφήνει το πιάτο του στο τραπέζι και να μην πετάει δεξιά – αριστερά τα παιχνίδια του. Κάθε παιδί και κάθε ηλικία θέλει τη δική της διαχείριση και τα δικά της tips, ώστε το παιδί να μάθει πώς θα συνεισφέρει στο σπίτι.
  2-3 ετών: Απλές δουλειές και έπαινοι
  Στην ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά διδάσκονται σημαντικές δεξιότητες της ζωής, καθώς και ότι όλη η οικογένεια είναι ισότιμη και συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά αγαπούν να βοηθούν, οπότε το μόνο που μένει είναι να το αφήσεις.
  Μπορούν να βάλουν τα ρούχα στο καλάθι με τα άπλυτα, να μαζέψουν σκουπίδια και να τα ρίξουν στον κάδο, να βάλουν τα παιχνίδια τους σε κάδους ή να βοηθήσουν με τα κατοικίδια ζώα.
  Μην σου φαίνονται ηλικιακά μικρά για δουλειές, καθώς είναι στην τέλεια ηλικία για να ξεκινήσουν. Όταν τα μικρά ολοκληρώνουν επιτυχώς απλές εργασίες, αισθάνονται ικανά. Μην ξεχάσεις να δώσεις επαίνους για την προσπάθειά του.
  4-5 ετών: Συμμετοχή
  Σε αυτή την ηλικία μπορούν να ταΐσουν τα κατοικίδια ζώα, να ταιριάξουν τις κάλτσες, να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού, να αδειάσουν κουτιά ή δοχεία, καθώς και να ποτίσουν τα λουλούδια.
  Τα παιδιά βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, οπότε σταδιακά θα πρέπει να νιώσουν ότι είναι ικανά και ανεξάρτητα. Κάνε focus λιγότερο στο αποτέλεσμα και περισσότερο στο πώς να το εμπλέξεις με τις καθημερινές εργασίες. Αν δυσκολεύεσαι τότε χρησιμοποίησε την τεχνική του «όταν/τότε»: Όταν θα βάλεις τα πιάτα στον νεροχύτη, τότε μπορείς να πας έξω και να παίξεις.
  6-7 ετών: Μην περιμένεις την τελειότητα
  Είναι οι ηλικίες που τα παιδιά μπορούν να τσεκάρουν αν το ζωάκι στο σπίτι έχει τροφή, μπορούν να φτιάξουν ή να πακετάρουν το πρωινό τους, να στρώσουν τα κρεβάτια τους (να είσαι χαρούμενη που το στρώνει, ανεξάρτητα με το πώς φαίνεται!) ή να σκουπίσουν τους νεροχύτες.
  Τα παιδιά μαθαίνουν το αίσθημα της ευθύνης και της αυτάρκειας, όταν τους δίνεις νέα καθήκοντα στο σπίτι. Πίστεψέ με, μπορούν να κάνουν περισσότερα απ΄ όσα νομίζεις. Δίδαξε του πώς γίνεται η κάθε δουλειά και στη συνέχεια κάνε ένα βήμα πίσω και δες το στην πράξη.
  8-9 ετών: Διασκεδάστε!
  Τα παιδιά 8-9 ετών μπορούν να φτιάξουν απλές συνταγές, να πλύνουν τα πιάτα, να καθαρίσουν το τραπέζι, να βάλουν τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων και να το αδειάσουν μετά, να διπλώσουν τα ρούχα, να αλλάξουν το χαρτί της τουαλέτας ή να σκουπίσουν τα φύλλα στην είσοδο του σπιτιού.
  Οι οικιακές εργασίες δεν είναι ανάγκη να είναι βαρετές. Άφησε τα παιδιά να τις κάνουν ακούγοντας μουσική ή παίξτε ρυθμίζοντας ένα χρονόμετρο και βλέποντας ποιος μπορεί να διπλώσει περισσότερα ρούχα (σωστά) σε πέντε λεπτά από τους δυο σας.
  10-12 ετών: Επιλογές και ανταμοιβές

  Τα παιδιά είναι πλέον αρκετά μεγάλα και ώριμα για να πλύνουν κατσαρόλες και σκεύη, να σφουγγαρίσουν, να καθαρίσουν την μπανιέρα, να μεταφέρουν από το αμάξι τα ψώνια ή να πλύνουν το αυτοκίνητο.
  Άφησε τα παιδιά να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν και πότε μπορεί να το κάνει μέσα στην εβδομάδα. Ίσως θα πρέπει να φτιάξεις ένα post – it στο ψυγείο, που θα λειτουργεί ως... ευγενική υπενθύμιση! Αν το παιδί κάνει εργασίες χωρίς να του το ζητήσεις, τότε αξίζει μια μικρή ανταμοιβή ή τουλάχιστον ένα ειλικρινές «ευχαριστώ»!
  Με πληροφορίες από webmd.com
  Σ.Σ.
  Πηγή

 • Κάντε like στον istioforo news  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Πώς να το μάθεις να κάνει δουλειές του σπιτιού ανά ηλικία! Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews


  Scroll to Top