• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

    8 Δεκεμβρίου 2017
    - Δημοσιεύτηκε, 8 Δεκεμβρίου 2017 - 7:30 π.μ.

    Light συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες

    Όταν ακούς τη λέξη Χριστούγεννα, τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό; Μα φυσικά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες! Είναι τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά των εορταστικών ημερών, που συνοδεύουν τις καλύτερες στιγμές της παιδικής μας ηλικίας και ταυτόχρονα τις πιο άσχημες, όταν αποφασίζουμε να ανέβουμε στη ζυγαριά. Καταλαβαίνεις τι εννοώ! Οκ, είναι πολύ γευστικά, με άρωμα που μας τρελαίνει και με δυσκολία μπορούμε να μείνουμε στο ένα μόνο, αλλά έχουν τόσες μα τόσες θερμίδες που είναι δύσκολο να μην επιβαρύνουν τα κιλά μας!

    Και κάπου εδώ θα βάλουμε ένα τέλος στις τύψεις, μιας και πήρα την απόφαση να κάνω τη ζωή μας πιο εύκολη. Στο σημερινό θέμα θα βρεις μια συνταγή με λίγες θερμίδες για μελομακάρονα και άλλη μια για κουραμπιέδες, που υπόσχονται να κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα ακόμα πιο light και γευστικά. Βάλε λοιπόν, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, φόρεσε την ποδιά σου και προθέρμανε το φούρνο για να ξεκινήσουμε.

    Μετακινήσου προς τα κάτω και δες τα υλικά, την εκτέλεση και ένα extra info με τις θερμίδες που έχουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

    Μελομακάρονα: 100 θερμίδες/ μερίδα

    ΥΛΙΚΑ:

    120γρ. ελαιόλαδο

    120γρ. σπορέλαιο

    25γρ. κονιάκ

    80γρ. χυμός πορτοκαλιού

    2κ. γλυκού σόδα

    1κ. σούπας μπέικιν πάουντερ

    1/2κ. γλυκού γαρύφαλλο

    1κ. γλυκού κανέλα

    Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

    450γρ. αλεύρι

    40γρ. στέβια

    200γρ. νερό

    50γρ. αλεσμένο καρύδι

    Λίγο μέλι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Φτιάξε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη στέβια.

    Άφησέ το να κρυώσει.

    Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακάτεψέ τα.

    Πλάσε τα μελομακάρονα και ζύγισέ τα ένα-ένα, ώστε να είναι 20γρ. το καθένα.

    Ψήσε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου (κρίνουμε με βάση το χρώμα).

    Βούτηξε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και πρόσθεσε το καρύδι.

    Βάλε λίγο μέλι από πάνω.

    Κουραμπιέδες: 110 θερμίδες/ μερίδα

    ΥΛΙΚΑ:

    1/2φλ. αμύγδαλα τριμμένα

    1φλ. μαργαρίνη μαλακή

    2κ. σούπας ζάχαρη άχνη

    1 κρόκο αυγού

    1/2κ. γλυκού βανίλια

    2φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    1/2κ. γλυκού baking powder

    2φλ. ζάχαρη άχνη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Προθέρμανε το φούρνο στους 175°C.

    Πρόσθεσε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήσε για 6-8 λεπτά για να καβουρδιστούν.

    Πρόσθεσε τη μαργαρίνη σε ένα μίξερ και χτύπησέ τη μέχρι να γίνει αφράτη.

    Ρίξε μέσα τις 2κ. σούπας ζάχαρη άχνη και τον κρόκο αυγού και ανακάτεψε καλά.

    Τέλος, ρίξε τη βανίλια και τα αμύγδαλα και ανακάτεψε καλά.

    Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι και και τη baking powder.

    Ρίξε αυτό το μείγμα σταδιακά μέσα στο μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

    Άπλωσε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.

    Πλάσε 30 κουραμπιέδες και τοποθέτησέ τα στη λαδόκολλα.

    Ψήσε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.

    Αφαίρεσε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και άφησέ τους να κρυώσουν για 15 λεπτά.

    Τοποθέτησέ τους σε μια πιατέλα και πασπάλισε με τα 2φλ. ζάχαρη άχνη.

    Αφού ολοκληρώσαμε με τις συνταγές, πάμε να δούμε πόσες θερμίδες έχουν τα πιο “διάσημα” χριστουγεννιάτικα γλυκά:

    1 κουραμπιές: 200 θερμίδες

    1 μελομακάρονο: 150 θερμίδες

    1 δίπλα: 250 θερμίδες

    1 κομμάτι βασιλόπιτα: από 250 έως και 500 θερμίδες

    1 κομμάτι πανετόνε: 170 θερμίδες

    1 λεπτή φέτα τσουρέκι: 150 θερμίδες

    1 λεπτή φέτα τσουρέκι με γέμιση: 300 θερμίδες

    1 gingerbread cookie: 90 θερμίδες

    1 κουλουράκι: 100 θερμίδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Κάντε like στον istioforo news

  • Scroll to Top