• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  10 Οκτωβρίου 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 10 Οκτωβρίου 2017 - 9:15 π.μ.

  Έρευνα: Οι σκίουροι έρχονται πρώτοι στην…οργάνωση! (φωτό)


  Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μιας έρευνας οι σκίουροι έχουν μια εντυπωσιακή ικανότητα στην οργάνωση…

  Δεν πρέπει να είσαι ψυχαναγκαστικός για να απολαύσεις το θέαμα μιας καλοτακτοποιημένης ντουλάπας ή ενός ψυγείου βγαλμένου από διαφήμιση.
  Φαίνεται λοιπόν πως και οι φίλοι μας οι σκίουροι νιώθουν ακριβώς το ίδιο, στοιβάζοντας τα καρύδια τους σε τακτοποιημένους σωρούς, μια στρατηγική που τους βοηθά να θυμούνται πού βρίσκονται οι τόσες κρυψώνες τους.
  Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, οι επιστήμονες υποδεικνύουν πως οι τακτοποιημένες στοίβες είναι πρωταρχικής σημασίας για τη μνήμη του σκίουρου, η οποία διαδραματίζει με τη σειρά της αποφασιστικό ρόλο για την επιβίωσή του κατά τον χειμώνα.
  Ο σκίουρος ξέρει καλά πως μια κρυψώνα με όλο του το φαγητό δεν είναι καλή ιδέα, κι έτσι φτιάχνει πολλές μικρές ώστε κάποιες αυτές να επιβιώσουν ως τον χειμώνα άθικτες. Όσο πιο πολλές φτιάχνει όμως, τόσο δυσκολότερο είναι να τις θυμάται, και εδώ μπαίνει ακριβώς η ψυχαναγκαστική οργάνωση!

  Όταν οργανώνουμε εμείς οι άνθρωποι τα πράγματά μας, τείνουμε να στοιβάζουμε όμοια πράγματα σε διακριτές ομάδες. Το κάνουμε ακόμα και όταν πρέπει να θυμηθούμε τηλεφωνικά νούμερα, για παράδειγμα, ομαδοποιώντας τα σε σειρές 2-3 αριθμών που είναι ευκολότερο να απομνημονεύσουμε.
  Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και τα βιβλία μας στη βιβλιοθήκη, αν έχουμε μερικές εκατοντάδες που θέλουμε κάποια στιγμή να ξαναβρούμε. Τα ομαδοποιούμε δηλαδή σε κατηγορίες κρατώντας νοητικές σημειώσεις για το πού βρίσκεται κάθε κατηγορία (και όχι κάθε βιβλίο).
  Η ομαδοποίηση θεωρούνταν μέχρι σήμερα ένας βασικός μηχανισμός της ανθρώπινης νοημοσύνης, μόνο που τώρα ξέρουμε πως την κάνουν και τα ζώα της άγριας φύσης! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ πειραματίστηκαν με σκίουρους και βρήκαν πως αυτό ακριβώς κάνουν κι αυτοί, επιτελώντας μια ανώτερη ανθρώπινη γνωστική λειτουργία δηλαδή.

  Οι σκίουροι έπαιρναν τα καρύδια από μια κεντρική αποθήκη και τα έκρυβαν ομαδοποιημένα σε διάφορα μέρη, όπως έκαναν και όταν η αρχική πηγή της λιχουδιάς δεν ήταν από ένα σημείο, αλλά πολλά.
  Η νοητική ενέργεια που χρειάζεται για κάτι τέτοιο είναι εξόχως εκπληκτική, μας λένε οι επιστήμονες. Και να σκεφτείτε πως εμείς δεν θυμόμαστε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας δέκα λεπτά πριν…
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Έρευνα: Οι σκίουροι έρχονται πρώτοι στην…οργάνωση! (φωτό) Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top