• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  3 Σεπτεμβρίου 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 3 Σεπτεμβρίου 2017 - 9:27 π.μ.

  Στο έλεος των... σεισμικών δονήσεων η Τουρκία (φωτό)

  Τη μεγαλύτερη και πυκνότερη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων 15 ετών βιώνει η γειτονική Τουρκία αφού μόνο το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 26.290 σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Αναγκών (AFAD).
  Ο χάρτης της καταγεγραμμένης σεισμικής δραστηριότητας κατέδειξε πως ο Εγκέλαδος «έδειξε προτίμηση» σε περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας ενώ το 2016 καταγράφηκαν 20.143 σεισμικές δονήσεις συνολικά σε όλη την Τουρκία σε αντίθεση με την περίοδο 1 Ιανουαρίου - 16 Αυγούστου του 2017, όπου σημειώθηκαν 26.290 σεισμοί.

  Στις περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου έχουν καταγραφεί κατά μέσο όρο πέντε σεισμοί διαφόρων μεγεθών ημερησίως. Όσο για τα μεγέθη των σεισμών του 2017, 135 εξ' αυτών είχαν μέγεθος μεταξύ 4 και 5 Ρίχτερ, 13 είχαν μέγεθος μεταξύ 5 και 6 Ρίχτερ και δύο από αυτούς κατέγραψαν μέγεθος μεταξύ 6 και 7 Ρίχτερ.
  Ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη;
  Σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ ή παραπάνω αναμένεται να χτυπήσει την Πόλη σε περίοδο 30 ετών από τον μεγάλο σεισμό του 1999 στον Μαρμαρά.
  Καθώς έχουν ήδη περάσει 18 χρόνια από εκείνον τον σεισμό οι ειδικοί στην AFAD εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα 60% ένας μεγάλος σεισμός να κλονίσει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τα επόμενα 12 χρόνια. Το τμήμα σεισμών, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης στην περιοχή του Μαρμαρά, το οποίο έχει την δυνατότητα να προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενη σεισμική δόνηση.
  Σε όλη την Τουρκία έχουν εγκατασταθεί 915 σταθμοί παρατήρησης σεισμών, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύουν στις ιστοσελίδες τους σχετικές αναλύσεις.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • Κάντε like στον istioforo news

 • Scroll to Top