• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  17 Ιουλίου 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 17 Ιουλίου 2017 - 2:20 μ.μ.

  Λάβρος ο Ν.Κοτζιάς κατά της Άγκυρας: «Δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη»


  «Δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη» είπε για την Τουρκία πριν από λίγο σε συνέντευξή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς καθώς εοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο με πονηρές απόπειρες από τους Βρετανούς για μια νέα προσπάθεια κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σήμερα μεταβαίνει στην Λευκωσία, μετά από τη συνάντησή του με τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό των προσπαθειών μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση απέναντι στους νέους σχεδιασμούς.
  Οι Βρετανοί μετά την αποκάλυψη (και αυτοί το γνωρίζουν) ότι τα τεμάχια 6,10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ διαθέτουν κοιτάσματα συνολικού μεγέθους που αγγίζει το πενταπλάσιο του αιγυπτιακού ZOR (το οποίο σημειωτέον είναι μέσα στα 20 μεγαλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη) δεν επιθυμούν μια ισχυρή και αλώβητη ελληνική Κύπρο και επανέρχονται στην προσπάθειά τους να δοθεί και πάλι το πάνω «χέρι» στους Τούρκους.


  Έτσι λοιπόν θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά να δεχθεί μια μείωση των κατοχικών στρατευμάτων όχι ΑΠΟΣΥΡΣΗ και κατάργηση των εγγυήσεων κάπου, κάπως, κάποτε... δηλαδή όταν η Κύπρος θα έχει γίνει τουρκική επαρχία.
  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στρατιωτική παρουσία υπέρ της προστασίας του πεδίου γεωτρήσεων έχουν αρεκτές μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ αλλά όχι η Βρετανία.
  Ή αμερικανική Exxon Mobil και η γαλλική ΤΟΤΑL έχουν λαμβάνειν από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα, η BP που είναι; Πουθενά
  Πρέπει να γίνει κατανοητό επίσης ότι η Βρετανία έχει σημαντικά γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα με τους Τούρκους. Συμμετέχει στην σχδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του νέου τουρκικού μαχητικού Stealth του περιβόητου ΤFX
  Αύριο, Τρίτη 18 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
  Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των δύο υπουργών Εξωτερικών και των αντιπροσωπειών τους στο ΥΠΕΞ της Κύπρου.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει περισσότερο σαφή τη θέση, την οποία δεν την λέει με καθαρότητα όταν μιλά με την Τουρκία, ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της, και αυτό είναι η Κύπρος, να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος μέλος της ΕΕ, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV.com ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
  Ο Νίκος Κοτζιάς θεωρεί θετική εξέλιξη την επίσκεψη στη Λευκωσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.
  «Είναι καλή εξέλιξη, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί να παριστάνει ο κλέφτης τον σερίφη».
  Ερωτηθείς από τον Euractiv για τους λόγους της αποτυχίας της Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς είπε:
  «Εγώ δεν θα έλεγα την φράση απ

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • Κάντε like στον istioforo news

 • Scroll to Top