• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  18 Ιουνίου 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 18 Ιουνίου 2017 - 12:02 μ.μ.

  Στα σκαριά εκλογικός νόμος της ΝΔ για την κατάργηση της απλής αναλογικής

  Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο με στόχο να αποφευχθεί η ακυβερνησία στην οποία θα οδηγήσει η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα.

  Σκοπός είναι η επαναφορά μιας μορφής ενισχυμένης αναλογικής, η οποία θα είναι δικαιότερη και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα είτε μέσα από σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας.

  Ένα από τα βασικά σενάρια προβλέπει κατάργηση του ονομαστικού μπόνους, το οποίο δεν θα είναι 20, 30 ή 50 έδρες. Ο αριθμός των επιπλέον εδρών που θα παίρνει το πρώτο κόμμα θα βγαίνει με τεχνικό τρόπο, θα εξαρτάται από το εκλογικό ποσοστό.


  Μία ακόμα σημαντική παράμετρος θα είναι η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

  Η Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο να σπάσουν και οι μεγάλες περιφέρειες, ώστε από 56 που είναι σήμερα να αυξηθούν σε 60-61.

  Μια άλλη πρόταση είναι να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην κάθε εκλογική περιφέρεια χωριστά.

  Η προσδοκία του κ. Μητσοτάκη είναι στην επόμενη Βουλή να συγκροτηθεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων. Επίσης προτεραιότητα της ΝΔ είναι το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • Κάντε like στον istioforo news

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Στα σκαριά εκλογικός νόμος της ΝΔ για την κατάργηση της απλής αναλογικής Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top