• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  15 Ιουνίου 2017
  - Δημοσιεύτηκε, 15 Ιουνίου 2017 - 10:58 μ.μ.

  Εχουμε συμφωνία στο Eurogroup:Πήραμε δόση 8,5 δισ.ευρώ -Υπόσχεση για χρέος

  Μέσα σε μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup και επήλθε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου.
  Η Ελλάδα εξασφάλισε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση ποσού 8,5, δισ, ευρώ, παρότι πίεζε για ακόμη περισσότερα, «παζαρεύοντας» το επιπλέον ποσό. Εξασφάλισε έστω κι έτσι πάντως, περίπου 1.1 δισ. ευρώ παραπάνω από το ποσό των 7,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την δόση του Ιουλίου.
  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πήρε υπόσχεση για το χρέος αλλά μένει να φανεί στη φραστική διατύπωση του τελικού κειμένου όπου εντοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον εφεξής για τις λεπτές διατυπώσεις που θα υπάρχουν.
  Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Επίσης, προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.
  Αυτή την ώρα έιναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου
  Ντάισελμπλουμ:
  Δέσμευση της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022
  Είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω παράταση ωριμάνσεων και επιπλέον βελτίωση efsf έως και 15 έτη
  Οπως φαίνεται πέρασε η γαλλική πρόταση καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και το αντίστροφο.
  Μίλησε επίσης για μηχανισμός προσαρμογής ανάπτυξης και τόνισε ότι μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν εφόσον χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος
  Ο πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος».
  Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Συγχαρητήρια ιδιαιτέρως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Η ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα εφεξής. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πάρα πολύ σημαντική.
  Ρέγκλινγκ (ESM)
  Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που έκλεισε η β’ αξιολόγηση. Περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο πολιτικών και μεγάλο αριθμό προαπαιτουμένων. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που είχαν πρωτογενές πλεόνασμα.
  Μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
  Τα 8.5 δισ. Ευρώ θα καλύψει αποπληρωμές και κάποιες ανάγκες
  Η πρώτη δόση αρχές Ιουλίου θα είναι ύψους 7,7 δισ. Ευρώ. Από αυτά τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος και το υπόλοιπο για τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει η χώρα. Θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει όλους τους όρους που έχουμε θέσει. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, μακράν.
  Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδη η απόφαση ήταν ομόφωνη.


  Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
  Οπως μετεδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ η διατύπωση για τα πλεονάσματα την περίοδο 2023-2060 θα είναι «έως 2%»
  Σύμφωνα με προσχέδιο το Eurogroup θα καλωσορίζει την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων από την ελληνική Βουλή και θα συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ωστόσο από εκεί ξεκινούν τα δύσκολα.

  Τα παζάρια για το χρέος
  Επιπλέον
  • Ενα από τα «αγκάθια» της συζήτησης αφορούσε στα μέσα επίπεδα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα από το 2023 μέχρι το 2060. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, είπαν στο iefimerida.gr ότι αν ο πήχης τεθεί κάτω από το 2%, τότε θα απατηθεί «κούρεμα» χρέους. Και γι’ αυτό η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική. Αν πάλι ο πήχης πάει πάνω από το 2,6% δεν χρειάζεται απολύτως καμία παρέμβαση στο χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο πήχης τεθεί στο 2% δεν χρειάζεται να υπερβούμε το πλαίσιο του περσινού Μαΐου, ενώ οι επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF μπορούν να ξεπεράσουν την 15ετία, εφόσον υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση να υπάρξει διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.
  • Αυτό που συζητήθηκε ήταν το πεδίο μεταξύ 2% και 2,6%. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέος (repfofilling) με επιμηκύνσεις εκτός των άλλων. Σημειωτέον ότι ένα από τα draft του Eurogroup του περασμένου Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μέσα επίπεδα πλεονάσματος 2,2% με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόταν να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων πέρα από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ με βάση τις δικές του, συντηρητικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, θεωρεί επιβεβλημένη την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης και στα δάνεια του ESM και στα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
  • Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκταση για 15 χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν αν θα αναγράφεται στην τελική συμφωνία «μέχρι και 15 χρόνια ή «από 0-15 χρόνια».
  • Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος. Οσο για την περίφημη αναφορά στην προηγούμενη απόφαση που ανέφερε ότι θα γίνει ελάφρυνση «εφόσον απαιτηθεί», φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετυχαίνει μικρή αλλαγή στη διατύπωση. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη το κείμενο θα αναδιατυπωθεί ως εξής: Ελάφρυνση του χρέους «στο βαθμό που θα χρειαστεί».  Το «καρφί» Σόιμπλε
  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε πετάξει το «καρφί» του προς την ελληνική κυβένηση υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα ζήτησε πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων για να το διαχειριστεί επικοινωνιακά.
  Επιπλέον, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup σταθερός, σαφής και σκληρός στις απόψεις του για το το ελληνικό χρέος
  Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα καταγραφούν στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστούν. «Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την χρειαστούμε» είπε σύμφωνα με Γερμανό δημοσιογράφο της DW.
  Τσίπρας: «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»
  Στον Σόιμπλε απάντησε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας -προδιαγράφοντας και την αντίδραση της κυβέρνησης εφόσον τα πράγματα στο Eurogroup κυλήσουν έτσι. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Μια φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
  Φωτογραφίες: European Union/Eurokinissi

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • Κάντε like στον istioforo news

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Item Reviewed: Εχουμε συμφωνία στο Eurogroup:Πήραμε δόση 8,5 δισ.ευρώ -Υπόσχεση για χρέος Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top