• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016
  - Δημοσιεύτηκε, Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 - 6:56 π.μ.

  Μια διαφορετική νυχτερινή βάρδια από τους νοσηλευτές του ΕΣΥ

  Μια διαφορετική νυχτερινή βάρδια έκαναν οι νοσηλευτές κι οι νοσηλεύτριες του ΕΣΥ το βράδυ της Δευτέρας. Αντί να «κάνουν νοσηλεία» όπως είναι στη δική τους γλώσσα η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, δεκάδες επαγγελματίες του νοσηλευτικού κλάδου πραγματοποιούν μέχρι αυτή την ώρα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτήριο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στην Ομόνοια, «περιμένοντας να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για το δίκαιο των αιτημάτων τους».

  Στην προκειμένη περίπτωση το βασικό αίτημα των νοσηλευτών όπως το εξέφρασε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) αφορά στον προσδιορισμό ειδικού νοσηλευτικού μισθολογίου και στην επικείμενη κατάργηση του επιδόματος Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενός επιδόματος συνυφασμένου με την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος τους αλλά και με την ενίσχυση της μισθολογικής τους κατάστασης.

  Η κατάργηση του επιδόματος Βαρέων Ανθυγιεινών επαγγελμάτων είναι μια από τις ρητές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών καθώς πρέπει να εναρμονίσει το μισθολόγιο του Δημοσίου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταληκτική ημερομηνία για την εναρμόνιση είναι η 31/12/2017.

  Η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος προβλεπόταν -μέχρι πρότινος- και κατά τη διάρκεια των θεσμοθετημένων αδειών των νοσηλευτών. Ωστόσο, με τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου αυτό αλλάζει, με αποτέλεσμα να περιορίζονται δραστικά οι περιπτώσεις  αδειών στη διάρκεια των οποίων χορηγείται το επίδομα. Για παράδειγμα το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών δεν θα χορηγείται σε νοσηλευτές που έχουν συνδικαλιστική άδεια ή εκπαιδευτική ή για λόγους οικογενειακούς ή ανατροφής παιδιών κτλ.

  Σύμφωνα με την ΠΑΣΟΝΟΠ, αυτό θα επιφέρει μισθολογικές απώλειες της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ εντός του 2017.

  Η ΠΑΣΟΝΟΠ εγκαλεί τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, διότι «αποφεύγουν προς το παρόν να απαντήσουν αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη μισθολογική αναπλήρωση του επιδόματος ΒΑΕ, ενώ εκκρεμεί από την προηγούμενη Άνοιξη ο προσδιορισμός συνεδρίασης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορικά με τη δημιουργία Νοσηλευτικού Κλάδου, με ευθύνη του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού».

  Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως την καθ’ ύλην αρμόδια, «να αναλάβει άμεσα κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη με τη σύσταση ειδικού επαγγελματικού Νοσηλευτικού Κλάδου στο ΕΣΥ/ΠΕΔΥ και τον προσδιορισμό ειδικού Νοσηλευτικού μισθολογίου, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα ισοδυναμεί με εισοδηματική σφαγή για το νοσηλευτικό προσωπικό».

  Δείτε φωτογραφίες  protothema.gr
 • Κάντε like στον istioforo news εδώ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μια διαφορετική νυχτερινή βάρδια από τους νοσηλευτές του ΕΣΥ Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top