• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  30 Νοεμβρίου 2016
  - Δημοσιεύτηκε, 30 Νοεμβρίου 2016 - 1:02 μ.μ.

  Επαφές Βρετανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία  Επαφές στη Λευκωσία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
  Ο Βρετανός υπουργός, που έφθασε στην Κύπρο χθες (Τρίτη) το βράδυ, συναντήθηκε νωρίς το πρωί σε πρόγευμα εργασίας με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε στην οικία του Βρετανού ύπατου Αρμοστή, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών.
  Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
  Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δηλώνοντας αργότερα πως το ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών αφορά τον λαό της Κύπρου. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε εδώ για υποστήριξη και για να φανούμε όσο πιο χρήσιμοι μπορούμε» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Υποστήριξε ότι η αφοσίωση της Βρετανίας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή και τώρα και στο μέλλον. «Μπορεί να εγκαταλείπουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σε καμμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και η αφοσίωσή μας στην Κύπρο παραμένει πολύ ισχυρή. Είμαστε εδώ για την Κύπρο και τώρα και στο μέλλον» είπε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο.
  Ο κ. Τζόνσον ενημέρωσε ότι είχε μια πολύ καλή συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και γνωστοποίησε ότι η βρετανική κυβέρνηση συγχαίρει τον ίδιο για την ηγεσία που έχει επιδείξει στο Κυπριακό.
  Ο Βρετανός υπουργός άρχισε στη συνέχεια συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα.
  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο κ. Τζόνσον είπε ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές να αποφασίσουν τι είδους μελλοντικές διευθετήσεις επιθυμούν για την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου.
  «Παράλληλα, πιστεύουμε ότι είναι λογικό η συζήτηση να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα και να εξετάζει το ευρύτερο πλαίσιο του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε.
  Κατέστησε σαφές ότι το μήνυμα που μεταφέρει είναι πως «η διεθνής κοινότητα στηρίζει τους συνομιλητές και θέλουμε να δούμε αίσιο τέλος στη διαδικασία».
  Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει υποστηρικτικό ρόλο, ανέφερε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια, «πάντα σε συνεννόηση με τους ηγέτες, εάν και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».
  Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε και για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
  Διατύπωσε την άποψη πως οι βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και επανέλαβε την προσφορά του Λονδίνου για παραχώρηση σχεδόν του ημίσεως του εδάφους των βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
  «Η προσφορά εξακολουθεί να ισχύει» σημείωσε.
  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Τζόνσον στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, εκτίμησε ότι διαμορφώνεται μια τάση για συμμετοχή των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό.
  Παρατήρησε ότι η Ρωσία εξέφρασε δημοσίως την πρόθεσή της και η Γαλλία κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ η Βρετανία θα συμμετέχει ούτως ή άλλως ως εγγυήτρια δύναμη.
  Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Βρετανία έχει διατυπώσει σαφώς τη θέση πως δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη σε μια λύση του Κυπριακού αν δεν το ζητήσουν και τα δύο μέρη στην Κύπρο.
  «Αυτό είναι πολύ θετικό, δεδομένης και της θέσης της Ελλάδας ότι δεν επιθυμεί διατήρηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

  Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 • Κάντε like στον istioforo news

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Επαφές Βρετανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία Rating: 5 Reviewed By: istioforosnews
  Scroll to Top